Interaktivni dodatki:






Datum: 2. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako veste, da ste dehidrirani, čeprav niste žejni

Naj se sliše še tako čudno, a ljudje imamo pozimi več težav zaradi dehidracije (razlog: suh zrak centralne kurjave). Vroče vreme pa marsikaj postavi na glavo ...

Poleti se bolj zavedamo problema dehidracije, zato pijemo več. Na žalost pa žeja in dehidracija nista vedno povezani. Predstavljamo vam 6 simptomov, ki kažejo na dehidriranost, pa vi tega ne veste.

1. Slab zadah
Slab zadah lahko nastane, ko se v slini nabere preveč bakterij, vzrok za to pa ja lahko tudi posledica dehidriranosti notranjih organov. To je tudi razlog, zakaj imamo zjutraj pogosto slav zadah ... Tvorba sline se namreč ponoči upočasni, zato se v ustih nabere več bakterij, a že jutranji kozarec vode na tešče lahko stanje precej izboljša. Zato: začnite dan s kozarcem mlačne vode in tudi vaši bližji vas bodo imeli raje.

2. Suha in pordela koža
Mnogi mislijo, da če se zjutraj zbudite prepoteni, da to pomni, da ste dehidrirani. Nasprotno! Suha koža (po obrazu, rokah, stopalih ...) je znak, da vam primanjkuje tekočine. Če pa se vam to dogaja večkrat zapored, je lahko kriv tudi prostor v katerem spite. Da morate biti zelo pazljivi na suho kožo, kažejo tudi dejstva, da se prostor navlaži šele po treh do petih dnevih.

3. Krči v mišicah
Ko telo izgubi veliko tekočine, najprej to prepoznamo po krčih v rokah, nogah, tudi v hrbtenici. Poleti do tega pogosto pride zaradi vročinskega udara, to je pa znak, da se telo ne more zaščititi. Bolj je telo ogreto, več je možnosti za mišične krče. Ko se vam to dogaja, je kozarec vode najhitrejša rešitev, pomembno pa je vedeti, da pomanjkanje vode pomeni tudi pomanjkanje elektrolitov, zato poskrbite za magnezij, kalij, kalcij ... Na to bodite pozorni zlasti med športno vadbo, pa tudi intenzivnim plavanjem (če ste v vodi, še ne pomeni, da ne morete dehidrirati).

4. Vročina in mrzlica so simptomi termične bolezni, kar povzroča dehidracijo
Kadar se obilno potite, koža pa je na otip hladna, to pomeni, da v v vašem telesu dogaja vročina. Telo se namreč želi ohladiti, višja temperaturna razlika pa pomeni, da postajate le še bolj dehidrirani. V primeru, da telesna temperatura narašča, koža pa postaja vse bolj suha, se na površini najprej pojavi rdečica, to pa je že znak zelo hude dehidracije. V tekem trenutku je najbolje poiskati pomoč zdravnika.

5. Želja po hrani, zlasti po sladki
Poleti to pogosto pomeni, da telo potrebuje več energije za hlajenje, ker ima premalo vode, da bi se z običajnimi metodami ohladilo. Želja po hrani lahko pomeni tudi, da jetra ne morejo očistiti dovolj krvi in še hladiti organizem, zato pošljejo možganom potrebo po več energije. Vsekakor najprej poskrbite, da boste poleti poskrbeli ta dovolj vode, potem pa poslušajte telo in si privoščite tudi kaj sladkega. Naj vam nobena dieta ne bo izgovor. Izgovore morate rešiti veliko prej.

6. Glavobol
Dehidracija sproži migrene tudi, če migrene nimate. Ne smemo namreč pozabiti, da je glava pogosto zelo izpostavljena soncu in vročini, zato redno pijte vodo in ne pozabite na pokrivalo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani