Interaktivni dodatki:






Datum: 24. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Če ste bez ideje: tradicionalne božične večerje po svetu

Če bi vas kdo vprašal, kakšna je tradicionalna slovenska božična večerja, bi znali odgovoriti? Ponekod po svetu teh težav nimajo.

Pečen puran je uvožen in zanj nikakor ne moremo reči, da je to značilna jed na slovenskem. V starih časih so gospodinje na mizo večinoma postavile zelje in klobase (pečenice, krvavice, kranjska, jetrna). Ponekod so to kombinirali s skutinimi žličniki, mlinci in praženim krompirjem, manjkati pa ni smela orehova (makova) potica ali "klecnprot" (sadni kruh).

Kako pa je z božičnimi večerjami po svetu?


Švedska
Švedska tradicionalna božična jed se imenuje kropkakor. Gre za krompirjeve cmoke ali raviole, ki so polnjeni s šunko in ocvrto čebulo. Postrežejo se z brusnično marmelado.


Bolgarija
Bolgarska musaka je polnjena z jagnjetino in zelenjavo. Posebnost te musake je ta, da je vsaka plast pečena posebej. S tem je zelenjava hrustljava in bolj okusna.


Britanija
Britanski puding je narejen iz piškotov, rozin, kandiranega sadja, rumom in likerjem. Obstaja celo puding za odrasle, ki je prelit z alkoholnim likerjem.


Danska
Danci pečejo gos, ki jo napolnijo s suhim sadjem, zalijejo pa s pivom.


Italija
Italijanski kotekino je preprosta in sveža jed. Gre za pečenico, obloženo s hruškami, oreščki in jagodami. Ponekod jedi dodajo tudi lečo oziroma kuhan greh in ostalo zelenjavo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani