Interaktivni dodatki:






Datum: 1. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kelp, jod kompleks - da vam ščitnica in hormoni bolje delajo

Algi kelp in moringi iz hladnih morskih globin, gobe reishi ter šipkovi plodovi z ogromno naravnega vitamina C sestavljajo močne varuhe ščitnice in hormonov.

Kako sestaviti prehranski dodatek iz najmočnejših sestavin, ki jih človeštvo uporablja že tisočletja, sodobna znanost pa šele odkriva njihovo moč?! Dejstvo je, da si znanost včasih zatiska oči in nekatere sestavine očitno ignorira, čeprav njihovi učinki preveč bijejo v oči, da bi bili spregledani.

Za kaj gre?

Alge kelp imajo dolgo zgodovino. Ljudje jih že stoletja uporabljajo za zdravljenje cele vrste bolezni. Danes vemo, da imajo alge kelp veliko joda, ki ima zelo pomembno vlogo pri kognitivnih funkcijah, normalnemu delovanju ščitnice, sproščanju energije pri presnovi, ohranjanju zdrave kože ... Problem današnje prehrane je pogosto jod, ker ga v "moderno" pridelanih živilih skoraj ni!

Zmlete in posušene alge kelp spadajo med super živila. Leta 1950 je George Cavanaugh, profesor kemije na Univerzi Cornell, opravil raziskavo s piščanci in ugotovil, da imajo kokoši, ki so jim bile med hrano primešane te alge, jajca s tršo lupino. Testi na ljudeh so potrdili njegovo tezo, da alge kelp krepijo kosti, rane pa se občutno hitreje celijo. Njegovi testi so pokazali se zlomljene kosti zacelijo 20 % hitreje, še hitrejše pa je seveda tudi okrevanje.

Še bolj šokantno je dejstvo, da kar 15 odstotkov žensk trpi pomanjkanje joda, pa tega sploh ne vedo. Motnje v delovanju ščitnice so izredno pogoste, to pa pomeni več težav s hormoni, težave pri uravnavanju telesne teže, težave pri uravnavanju bazičnosti telesa (zakisanost organizma predstavlja idealne pogoje za razvoj rakavih celic, metastaz), problemi s hidracijo telesa ... Alge kelp imajo naravne antibiotične lastnosti, ki pomagajo pri ohranjanju trdnega imunskega sistema, odpravljajo težave s sinusi in alergijah. Magnezij in železo v kelpu sta koristna za zdrav krvni obtok, saj pomagata ustvarjati rdeče krvničke, kar daje telesu moč in energijo. To je zelo pomembno za čas okrevanja, čas po bolezni.

In še na eno pomembno stvar ne smemo pozabiti. Alge kelp so naravni diuretik in pomagajo iz organizma odstraniti radioaktivne elemente in druge težke kovine. Uživanje fitokemikalij iz alg kelp je priporočljivo za ljudi po obsevanjih in kemoterapiji. Včasih so verjeli, da alge kelp delujejo pomlajevalno.

Reishi

O lastnostih medicinskih gob reishi smo pred časom že pisali (članek: Reishi gobe popravljajo imunski sistem). Kitajci, ki te gobe uporabljajo že 4000 let, verjamejo, da zdravijo "bolezni 5 organov" (srce, pljuča, jetra, trebušna slinavka in ledvice). Danes vemo, da gobe reishi preprečujejo nastanek in razvoj metastaz, uporaba preparatov z gobami reishi pa se v jesenskih mesecih močno poveča, ker preprečujejo sezonske in alergijske bolezni.

Šipek

Šipku mnogi pravijo tudi Najzdravilnejša rastlina na svetu. Razlog se gotovo skriva v vitaminu C, ki ga je celo 50-krat več kot v oranžah. Najbolj šokantno pa je odkritje, da se količina vitamina C iz šipka s kuhanjem ne zmanjša. Celo več! Vroč šipkov čaj ima več vitamina C kot ohlajen. Šipkov vitamin C ni toplotno občutljiv!

Pri šipku moramo obvezno dodati, da ima veliko sadnih kislin blagodejen učinek na želodec in črevesje. Uravnava prebavo, blaži vnetja in obnavlja želodčno sluznico.

Kaj dobimo, ko zmešamo vse omenjene sestavine?

Čeprav vse sestavine že v izvorni obliki spadajo med super živila, pa je njihova kombinacija že močnejša. Res pa je tudi, da to ne more nadomestiti uravnoteženo in raznovrstno prehrano, vsekakor pa pomaga do trdnejšega zdravja.



Kelp, jod kompleks - da vam ščitnica in hormoni bolje delajo
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani