Interaktivni dodatki:






Datum: 14. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Glukomananu pravijo tudi črevesna metla. Zakaj?

Glukomanan se uporablja kot zgoščevalec ali želirno sredstvo, njegovo največjo moč pa boste spoznali, ko boste stopili na tehtnico.

Glukomanan je rastlinska vodotopna vlaknina, ki jo pridobivajo iz gomolja azijske rastline Wina Konjak (Amorphophallus konjac), zmore pa vsrkati 50-krat toliko vode, kot je njena lastna teža. V želodcu in črevesju dajejo nabrekle vlaknine prijeten in dolgotrajen občutek sitosti, zaradi tega pa zaužijemo manj energije.

Na japonskem prodajajo celo moko iz glukomanana, ki se uporablja pri pripravi pudingov, krem, omak, pic, sladoleda, kruha ... Ta moka je pogost dodatek v vsaki japonski kuhinji, saj deluje podobno kot škrob, le da ne vsebuje škroba, nima sladkorja in je brez energije.

Glavna prednost napitka v prahu je, da se aktivira šele v želodcu oziroma črevesju, kjer veže nase strupe in toksine, poleg tega pa upočasnjuje absorpcijo ogljikovih hidratov, maščob in holesterola. Vse to so ključni dejavniki zaradi katerih se redimo, najboljše pri tem pa je, da smo zaradi glukomanana manj napihnjeni in imamo manj težav z odvečnimi plini.

Priporočen odmerek je, da 3-krat dnevno in pol ure pred obrokom v kozarcu hladne vode (priporočamo kozarec s 3 ali 4 dcl) dobro zmešamo vrečko glukomanana. Ker napitek poveča svojo prostornino tudi do 50-krat, bomo imeli še dolgo občutek sitosti in polnosti želodca. Zaradi tega bomo manj pojedli, zaužili manj energije ... Raziskave so potrdile, da se zmanjša odziv glukoze in inzulina skoraj za polovico, v povprečju zaužijemo 30 % manj energije, več kliničnih študij pa je potrdilo, da lahko z rednim jemanjem glukomanana shujšamo 2,5 kilograma v 8 tednih ob tem pa naše prehranske navade ostanejo nespremenjene.

Če se med jemanjem držite diete in ste bolj aktivni, kot običajno, lahko pričakujete krepko manj kilogramov. Leta 2008 je Evropska agencija za varnost hrane na podlagi raziskave objavljene v American Journal of Clinic Nutrition potrdila učinkovitost glukomanana. To pomeni, da je lahko samo na škatli glukomanana objavljen povečan trebušček z metrom, ki obljublja zdravo hujšanje. Zdravo zato, ker gre za čiste rastlinske vlaknine.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani