Interaktivni dodatki:






Datum: 19. MAR 18 - ZDRAVJE, LEPOTA

Baobab je plod afriškega drevesa življenja

Baobab je izredno cenjen, ker vsebuje 50 % vlaknin, 6-krat več vitamina C, kot oranža in 2-krat več kalcija, kot mleko. To pa še ni vse ...

Legenda pravi, da je drevo Baobab posadil Bog osebno. Ko potujete v Afriko, Avstralijo, Madagaskar, lahko vidite veliko teh dreves, ki izstopajo po nenavadni obliki, pa tudi velikosti. Baobab lahko zraste od 5 do 30 metrov v višino, obseg debla pa je lahko velik 11 metrov in več. Nekatera drevesa so stara tudi več kot tisoč let. Pri tem drevesu je uporabno prav vse: od debla do plodov. In prav vse se uporablja v prehranske in medicinske namene.

Zakaj Afričani pravijo baobabom drevo življenja?

Dejstvo namreč je, da lahko deblo zadrži tudi do 10.000 litrov vode. Drevo lahko preživi tudi izjemno dolge suše in je za lokalno prebivalstvo izjemnega pomena. Pravi zaklad in rešitev za okoliške prebivalce.

Šele pred nekaj desetletji so drevesa baobab začeli resno raziskovati, predvsem zaradi nenavadne lastnosti, da je to edino drevo, kjer plod ne odpade in se posuši kar na drevesu samem. Najnovejše raziskave so pokazale, da je baobab prava nutricistična bomba, pa tudi medicinski čudež.

Posušeni plodovi baobab imajo več vitamina C kot katerikoli citrus. Poleg tega je v naravni obliki in ne potrebuje dodatne predelave. Baobab ima kar 50 % vlaknin od katerih sta dve tretjini topnih in ena tretjina netopnih. Baobab je tudi močan naravni prebiotik, naravna pridelava pa pomeni, da ga telo absorbira hitreje od umetnih prehranskih dodatkov.

Sodobna znanost je potrdila, da baobab uravnava sladkor v telesu, vlaknine urejajo prebavo, dlje časa zagotavljajo občutek sitosti (pred vsakim obrokom bi morali pojesti žličko baobaba) in preprečujejo nastajanje maščobnih oblog. Kalcij podpira pravilno delovanje prebavnih encimov, je bogat z antioksidanti (vsebuje 2-krat več antioksidantov, kot akai in goji jagode), zelo pomemben pa je tudi kot vir železa. Prav tako vsebuje tudi veliko pektina, znižuje slab holesterol, zmanjšuje maščobe v krvi in pomirja kronična vnetja zaradi katerih lahko pride do bolezni srca in ožilja, preprečuje pa tudi kap in srčni infarkt.

Najnovejše raziskave kažejo tudi, da baobab pomaga premagovati stres in šibkost (to je še zlasti pomembno, če ste pravkar preboleli kakšno bolezen).

EU je uporabo baobab kot prehranskega dopolnila dovolila šele leta 2007, čeprav so stara afriška ljudstva plodove uporabljala že več tisoč let. Vpliv baobab na zdravje ljudi je v veliki meri še neraziskan.

Na dan je priporočljivo pojesti 2 do 3 žlice prahu, ki ga zmešate v kozarcu vode, soka ali jogurta. Dobite okusen napitek, ki je hranljiv in zdrav hkrati, poleg tega pa vas bo še napolnil z energijo.



Baobab je plod afriškega drevesa življenja


Baobab je plod afriškega drevesa življenja
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani