Interaktivni dodatki:






Datum: 1. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Zakaj je aktivni vitamin B6 pomemben za zdravje

Aktivnim vitaminom se ni treba pretvoriti v jetrih in dosežejo celice neposredno iz krvneg obtoka. To je pomembno za zdravljenje cele vrste bolezni!

Pod kratico P-5-P ali piridoksal-5-fosfat se skriva aktivni vitamin B6. Od običajnega vitamina B6 se v tem, da ga lahko celice neposredno absorbirajo preko krvnega obtoka in se mu ni potrebno prej pretvoriti v jetrih. Ima pomembno vlogo pri presnovi, imunskem sistemu, psihološkemu delovanju, proizvajanju rdečih krvnih celic ... Človeško telo P-5-P ne more proizvajati samo, zato ga moramo zaužiti z vsakodnevno prehrano.

Z leti se pri ljudeh presnovna aktivnost zmanjša, kar povzroči slabšo razgradnjo aktivnih encimov in hranil. Starejši ljudje pogosto trpijo za pomanjkanjem B6, ki pa je lahko tudi posledica dolgotrajne uporabe nekaterih zdravil in uživanja alkohola. Na slabšo sintezo tega vitamina v jetrih vplivata tudi onesnažen zrak in neustrezna prehrana.

Vrsta različnih raziskav je potrdila, da P-5-P pomembno prispeva k sproščanju energije pri presnovi, uravnava delovanje živčnega sistema in hormonov, prispeva k presnovi homocisteina, ima pomembno vlogo pri presnovi beljakovin in glikogena, prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju, nastajanju rdečih krvničk, krepi delovanje imunskega sistema ... P-5-P dokazano izboljšuje komunikacijo med živčnimi celicami in vpliva na nastajanje novih celic. Zelo pomembno pospešuje tudi presnovo ogljikovih hidratov in ščiti možganski živčni sistem, vse skupaj pa deluje protivnetno in pomaga pri razstrupljanju jeter.

Najbolj pomemben pa je učinek B6 skupaj s cinkom na bolnike z anksioznostjo in depresijo. Zdravila so namreč povzročala, da sta se skupaj z izločanjem toksinov iz telesa zniževala tudi nivo B6 in cinka. Še zlasti slednji je zelo pomemben pri premagovanju najrazličnejših bolezni. Brez njega imunski sistem skorajda ne more delovati. Študije so potrdile, da je 80 % anksioznosti in depresij prav takšne narave. Tisti, ki imajo težave z delovanjem jeter morajo redno jemati B6 in cink, da ohranjajo koliko-toliko trdno zdravje.

Po 50. letu starosti bi morale ženske vsak dan zaužiti vsaj 1,5 mg, moški pa 1,7 mg vitamina B6. Problem je, ker gre za vodotopen vitamin, ki se ne shranjuje v telesu in moramo vsakič znova skrbeti za zadostno količino. 52 % dnevnih potreb po vitaminu B6 najdemo v 100 gramih govejih jeter (v 100 gramih puranjih ga je samo 0,83 mg ali 42 % dnevnih potreb). Če bi želeli samo z bananami zadostiti potrebi po B6, bi jih morali vsak dan pojesti več kot pol kilogram. B6 najdemo tudi v avokadu, kjer pa je v 100 gramih 0,29 mg, kar pomeni, da bi vsak dan morali pojesti več kot 0,7 kilograma avokada. Veliko B6 je tudi v tuni in pistacijah (v 100 gramih je 56 % dnevnih potreb), največ pa ga je v sončnicah (67 % dnevnih potreb na 100 gramov).

In še nekaj je dobro poudariti. Vitamin B6 je vključen v presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Upoštevajte tudi, da lahko preveč B6 škodi zdravju, predvsem tistim, ki jemljejo penicilin, zdravila proti Parkinsonovi bolezni, tuberkolozi, nosečnicam ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani