Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijoInteraktivni dodatki:


Datum: 25. DEC 17 - DOBRO JE VEDETI

Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo

BLIŽNJICA DO ZDRAVJA: Triptofan zdravi predmenstrualne motnje, motnje spanja, težave z ledvicami, pomaga pa tudi pri prenehanju kajenja ...

Triptofan spada med 9 esencialnih aminokislin in igra ključno vlogo pri preprečevanju stresa in uravnavanju razpoloženja. Triptofan v telesu postane serotonin in vitamin B3 (niacin). Vse to deluje antidepresivno in stimulira sintezo melatonina, kar izboljša kakovost spanca.

Najboljši viri triptofana so mleko in mlečni izdelki, jajca, puranje in piščančje meso, ananas, banane, kakav, oreščki ...

Triptofan je primeren predvsem za kljudi, ki ne jedo mesa, ali pa ga jedo zelo malo. Priporočljiv je za ljudi, ki imajo težave s spancem ter so razdražljivi in utrujeni. Mnogi nutricisti priporočajo, da bi moral vsak pol ure pred spanjem popiti kozarec mleka, ki je bogat s triptofanom, vitaminom B6 in drugimi minerali. Odkritja v zadnjem času kažejo, da je triptofan najbomembnejši antioksidant, ki med drugim vpliva tudi na razpoloženje, pa je zato zelo priporočljivo, da mleko zaužijemo zvečer, ko triptofan razbremeni telo, ga sprosti in pomiri, zato pa je spanec bolj kvaliteten.

Triptofan je prvi izoliral in opisal Frederick Hopkins leta 1901, ko je iz 600 gramov kazeina po gidrolizi dobil 4 do 8 gramov triptofana. Mikroorganizmi in rastline so sami sposobni sintetizirati triptofan, živali pa ga dobijo samo s prehrano. Triptofan s pomočjo bakterij v črevesu povzroči biosintezo bioaktivnih spoijin ob tem pa nastane indom, ki je zelo močan neuroprotektivni antioksidant, ki čisti hidroksilne radikale. To pomaga pri premagovanju raka, celebralni ishemiji, Alzheimerjevi bolezni, ledvični disfunkciji ...

Zmotno je mnenje, da po jedi postanemo zaspani zaradi triptofana, še zlasti po zaužitju puranjega mesa. Nedavne raziskave so pokazale, da puranje meso ne vsebuje prav nič več triptofana, kot ostala perutnina, po jedi pa postanemo zaspani, ker telo veliko energije usmeri v prebavo.

V letih med 1996 in 2000 je bilo narejenih 108 študij s katerimi so želeli dokazati vpliv triptofana na depresijo. Prav vse raziskave so ugotovile, da je triptofan učinkovitejši od placeba, poleg tega pa so raziskave potrdile, da je triptofan učinkovit in varen, vendar kljub vsebu se triptofan ne uporablja v standardnih procedurah zdravljenja. Še več! Tritofan je bil v letih med 1989 in 2005 v ZDA celo prepovedan. V nekaterih evropskih državah ga še danes dobite le na recept, pri nas pa je na voljo kot pregransko dopolnilo.

Pri nas si ga lahko omislite v obliki kapsul. 1 do 2 kapsuli zaužijete 30 minut pred spanjem. Priporočamo vam kapsule nemškega podjetja Zein Pharma.

Za konec pa še opozorilo: stranski učinki prevelikih doz triptofana so driska, zaspanost, omotičnost, glavobol, suha usta ... Nič posebnega, boste rekli. Vendar so leta 1989 samo v ZDA obravnavali 1500 primerov sindroma eozinofilije-mialgije. V 37 primerih so se zapleti končali s smrtjo.

Raziskave so pokazale, da so bili za to krivi triptofanski dodatki, a kasneje se je izkazalo, da je šlo samo za triptofan japonskega podjetja Showa Denko. Japonci so namreč prodajali kontaminiran triptofan pridobljen iz gensko spremenjenih bakterij. Šele leta 2001, ko na trgu več let ni bilo triptofana pridobljenega na sporen način, so se pri ameriški agenciji za hrano in zdravila odločili, da prepoved umaknejo. Od leta 2005 je triptofan spat na voljo v specializiranih trgovinah.

Prav zato je pomembno, da ste pri nakupu previdni in ne kupite nepreverjenih izdelkov.

Od leta 2002 velja, da je priporočena dnevna količina triptofana za odraslega človeka (moškega ali žensko) 5 mg / kilogram telesne teže na dan. Če vemo, da ima 100 gramov jajc, ki so na prvem mestu po vsebnosti triptofana, 1000 mg triptofana, to pomeni, da lahko 80 kilogramov težek moški na dan poje za 10 kilogramov jajc.

Verjetno ni težko izračunati, da z običajno hrano na dan v telo ne vnesemo dovolj triptofana, varna in učinkovita bližnjica pa so kapsule Zein Pharme.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani