Interaktivni dodatki:






Datum: 5. DEC 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Antioksidant, ki ga mnogi ne morejo prehvaliti

Resveratrol je tako pomemben in učinkovit antioksidant, da ga imajo mnogi za najpomembnejše odkritje stoletja. Z njim se rastline varujejo pred vsemi vrstami bolezni.

Preden se dotaknemo zdravilnih učinkov resveratrola, ne moremo mimo vprašanja: ali veste, kaj je francoski paradoks? To je eno ključnih vprašanj, ki je zdravnike in nutriciste zaposlovalo več desetletij, šele nedolgo nazaj pa so našli odgovor. Za kaj gre?

Znano je, da je mediteranska kuhinja najbolj zdrava na svetu, vendar pa francoska kuhinja vsebuje veliko masla in drugih trdnih nasičenih maščob z veliko holesterola. Zakaj potem Francozi skoraj ne poznajo bolezni srca in ožilja? V čem je skrivnost francoske hrane in francoskega zdravja?

Šele po temeljitih in večletnih raziskavah so odkrili skrivnost: Zdravje srca in ožilja se skriva v rdeče vinu. Pravzaprav ne v vinu, pač pa v resveratrolu.

Francozi namreč ob glavnem obroku vedno popijejo kozarec rdečega vina, temu pa sledi vsaj polurni počitek. Tak je pač njihov nacionalni ritem in verjemite, četudi ste zdaj sami pri sebi sklenili, da boste sledili temu vzoru, se tega ne boste dolgo držali.

Prve resnejše raziskave o resveratrolu so se pojavile šele marca 2013, do danes pa je na PubMed (vir) objavljeno že več kot 10.000 člankov. Trenutno se resveratrol najpogosteje omenja v povezavi z oksidativnim stresom (ki je spremljevalec vseh rakavih obolenj), z njim zdravijo črevesne bolezni, tumorje, Alzheimerjevo bolezen, sladkorno, celo hujšanje pod zdravniškim nadzorom je lažje, hitrejše, predvsem pa bolj učinkovito. Ko so dvema skupinama podgan dajali izredno kalorično hrano, eni skupini pa še dodatno resveratrol, se slednji niso prav nič zredili. Še več! Višek maščob se je začel topiti, po dveh tednih pa so podgane prišle na optimalno težo. Ko so podoben eksperiment ponovili pri ljudeh, je sicer trajalo nekoliko dlje (od enega do treh mesecev), vendar je bil rezultat enako presenetljiv.

Resveratrol je namreč zelo močan antioksidant (20-krat močnejši od vitamina C), ščiti pa celice pred prostimi radikali, znižuje slabi in povišuje dober holesterol, celicam daje energijo in pomaga, ko smo kronično utrujeni. Nekateri so mnenja, da je resveratrol najpomembnejše odkritje zadnjega stoletja.

Veliko resveratrola je v rdečem vinu, največ pa v japonskem dresniku. Najdemo ga tudi v arašidovem maslu, temni čokoladi, malinah in borovnicah ... Resveratrol je močno protibakterijski in proti glivičen, njegova moč pa še posebej pride do izraza v tem letnem času, ko smo močno izpostavljeni napadom mikroorganizmov, pa tudi plesni.

Za konec pa še temnejša plat. Resveratrol ni priporočljiv za ljudi, ki so alergični na grozdje ali vino, prav tako ga ni dobro uživati skupaj z zdravili, ki preprečujejo strjevanje krvi, odsvetujejo pa ga tudi nosečnicam in bolnicam z rakom dojke. Prav tako se pogovorite s svojim zdravnikom, če jemljete zdravila za uravnavanje pritiska, antidepresive, kakšna druga zdravila proti raku ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani