Interaktivni dodatki:






Datum: 8. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Zdravniki so potrdili, česa ne smemo početi okrog 16. ure

Več neodvisnih raziskav je potrdilo, da se ljudje delimo na budilke in sove, a vsi imamo isti problem in to ob isti uri!

Ne glede na to, ali zvečer hodite zgodaj spat, ali pa ste ponočnjak, se pri vseh okrog 16. ure pojavi isti problem: postanemo zaspani in utrujeni. Prav zato znanstveniki svetujejo, da si ob tej uri ne organizirajte pomembnih sestankov, prav tako ne sprejemajte pomembnih odločitev in tudi to ni primeren čas za pisanje mailov ...

Mislite, da je to še ena iz serije zabavnih raziskav? Pa ni.

Sodobna znanost se vse več ukvarja z bioritmom, ker lahko s primernim doziranjem zdravil povečamo njihovo učinkovitost tudi do 30 odstotkov. Seveda so nekateri telesni cikli individualno naravnani in so odvisni od ure, ko greste spat, od ure, kdaj in kaj obedujete, nekatere stvari pa so enake za vse. Kot bi šlo za kolektivno zavest, ki vpliva na vse nas.

Nekaj o teh naravnih ciklih smo na Vem, kaj jem že pisali v članku Se sredi noči nenadoma prebudite?, prav neverjetna pa je urna shujševalna dieta (Ob katerih urah lahko neomejeno jemo?).

Doslej je poznanih več kot 100 bioloških procesov, ki se odvijajo v cirkadianem ritmu. V medicini so cirkadiani ritmi že nekaj časa pomembni tudi zaradi časa pojavljanja nekaterih bolezni, njihove diagnoze in zdravljenja. Znani so procesi nihanja raznih hormonov, nihanje temperature, krvnega tlaka, celo srčne frekvence. Lakota se prav tako pojavlja vedno ob istih urah ...

Ritmom, ki se ponavljajo vsakih 24 ur, pravimo cirkadiani ritmi, na ritem utrujenosti ob 14. uri pa vpliva izpostavljenost svetlobi. V tem času nivo hormonov v možganih pade, zato pade tudi koncentracija, sposobnost pomnjenja, ljudje pa tudi slabše ocenimo razmere.

V tem času je prav tako velik nesreč, če pa se lotevate eksperimentiranja v kuhinji, je tudi več možnosti, da vam načrt spodleti.

Če je le mogoče, si v tem času vzemite malo odmora in nikar ne trošite energije, ker se proti naravnim ritmom ni smiselno boriti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani