Interaktivni dodatki:






Datum: 25. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

V 12 dneh premagale raka na dojki, zdravniki brez besed

Lani decembra so prvič objavili rezultate uporabe lapatiniba in herceptina, ki odpirata povsem novo poglavje v medicini. Poglejte zakaj ...

257 bolnic z rakom na dojkah je sodelovalo v prvi večji raziskavi o uporabi zdravil lapatiniba in herceptina. Namen testa je bil vpliv zdravil na tkivo rakavo tkivo in merjenje učinka kemoterapije. Raziskovalci so se odločili, da prvi teden spremljajo samo vpliv zdravil na organizem, v nadaljnjih korakih pa bi proučevali kombinacije še z ostalimi metodami. A ostalo je samo pri prvem koraku.

Na veliko presenečenje vseh se je že po nekaj dneh izkazalo, da se je pri 28 % bolnic obseg rakastih celic občutno zmanjšal, po 10 do 12 dneh pa je pri 11 % v celoti izginil. To je bilo tako veliko presenečenje, da so celo kirurgi ostali brez besed. Raka do dojkah so doslej zdravili kirurško in s kemoterapijo, pri 257 testnih bolnicah iz Manchestra pa so vse te metode odpadle.

Tako hitrih in učinkovitih rezultatov ni doslej pokazalo še nobeno zdravilo.

Kljub šokantnim rezultatom, pa obstaja ena omejitev. Lapatinib in herceptin delujeta na protein HER2, ki je odgovoren za rast rakavih celic. Herceptin deluje na celični površini, lapatinib pa prodre v celico in onesposobi škodljiv protein. Na žalost ta kombinacija deluje samo pri 11 odstotkih žensk, ki so pozitivne na te beljakovine.

In prav v tem se skriva najpomembnejša ugotovitev: s tem eksperimentom človeštvo prehaja v obdobje personalizirane medicine, ko nam bodo zdravniki predpisovali zdravila glede na našo celično občutljivost. Čas univerzalnih zdravil se je iztekel in zdaj je samo še vprašanje hitrosti, kako hitro in za katere skupine pacientov bodo raziskovalci razvili zdravila. Na lanski evropski konferenci o raku na dojkah (European Breast Cancer Conference) so optimistično napovedovali, da se bliža čas, ko določenih oblik raka ne bo treba več zdraviti kirurško, ali s kemoterapijo.

Podobno raziskavo so pred nekaj tedni naredili tudi v Amsterdamu, ki pa so jo razširili še na raka črevesja in pljuč. Dokončnih podatkov še ni, a pri kar nekaj pacientih kirurški poseg ni bil potreben.

Na podoben način iščejo zdravniki zdravila tudi za tumorje na možganih, ščitnici, prostati ... Kot kaže, je najtežje najti pravo kombinacijo zdravil.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani