Interaktivni dodatki:






Datum: 10. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Beljakovinska dieta za hitro hujšanje

Čez nekaj tednov se boste počutili, kot prerojeni - to obljubo vam dajejo avtorji trenutno največje knjižne uspešnice. Pa je to res?

Beljakovinska dieta je trenutno največji svetovni hit, krivd pa lahko v veliki meri pripišemo zakoncema Michaelu R. Eadesu in Mary Dan Eades, ki sta v svoji knjigi razkrila kar nekaj pomembnih prehranskih skrivnosti in jih podkrepila z znanstveno razlago in rezultati raziskav. Zato ne preseneča, da je knjiga že več tednov na vrhu lestvice najbolj prodajanih knjig v ZDA po mnenju New York Timesa.

In zakaj je beljakovinska dieta tako zelo različna od vseh dosedanjih?

Ključno je, da jeste izredno malo ogljikovih hidratov, kar je tudi lastnost LCHF (več o LCHF najdete na LCHF za začetnike). S tem se v telesu močno zniža raven inzulina, telo pa proizvede več glukagona, ki izredno dobro razgrajuje maščobe. Avtorja pravite, če boste dovolj dolgo vztrajali na tej dieti, se bodo odvečne maščobe začele topiti kar same od sebe. Pomembno je, da je telo prepojeno z glukagonom.

Pri beljakovinski dieti lahko jeste ribe, perutnino, rdeče meso, sire z nizko vsebnostjo maščob (feta, mozzarella ...), lahko jeste jajca, tofu,, listnato zelenjavo, paradižnik, papriko, brokoli, jajčevce, bučke, stročji fižol, zeleno, kumare, gobe ... Dieta predvideva, da na dan pojeste 25 gramov vlaknin (za lažjo predstavo: skodelica polnozrnatih testenin vsebuje 6 gramov vlaknin).

Med dovoljenimi živili pa so tudi nekatere maščobe: olivno olje, avokado, maslo.

Med dieto je dovoljeno na dan popiti tudi kozarec vina ali svetlega piva, vendar morate zaužito energijo obvezno prišteti k dnevni kvoti, ki je ne smete preseči.

Ob tem pa avtorja še posebej izpostavljata pomembnost kalija, ki ga moramo na dan zaužiti vsaj 90 miligramov.

Kako zahtevna je beljakovinska dieta?

Dieta spada med srednje zahtevne, ključno pa je, da uživate veliko beljakovin in nič ogljikovih hidratov. Glavne značilnosti so:

  • Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov običajno pomenijo, da boste morali narediti korenite spremembe pri vsakodnevnih obrokih. Splača se.
  • Ko se boste malo razgledali naokoli, predvsem pa po jedilnikih restavracij, boste našli veliko jedi, ki ustrezajo prav tej dieti (seveda črtajte prilogo, ki je običajno prepolna ogljikovih hidratov).
  • Avtorja diete vseskozi omenjata zdravo mero treninga (običajno okrog 5000 korakov), kar pospešuje izgorevanje podkožnih maščob.
  • Če ste vegetarijanec ali vegan, potem boste morali jesti več tofuja in rastlinskih beljakovin.
Beljakovinski način prehranjevanja ustreza ljudem s sladkorno boleznijo, s povišanim krvnim tlakom, ljudem z boleznimi srca in povišanim holesterolom. Na žalost pa ima ta dieta tudi svojo temno plat. Preveč beljakovin namreč dvigne raven sečne kisline, kar lahko povzroči zadrževanje protina v sklepih, pa tudi pri ljudeh s težavami z ledvicami lahko pride do zapletov. To je dieta za zdrave.

Kaj pa rezultati?

Vsaka dieta, ki iz jedilnikov črta eno veliko skupino živil, je problematična in težko izvedljiva. A poleg trdnejšega in boljšega zdravja lahko s to dieto v dveh mesecih pridete skoraj do idealne teže, tudi počutje se vam bo izboljšalo, predvsem pa je to najboljša dolgoročna naložba v lastno zdravje. Ne smemo namreč pozabiti, da so procesirani umetni ogljikovi hidrati zelo škodljivi, še bolj nevarni pa so dodatki, ki jih najdemo v pripravljenih industrijskih jedeh.

Več o najrazličnejših dietah najdete tudi na TEJ povezavi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani