Interaktivni dodatki:






Datum: 4. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Dilema vseh diet: ste zares shujšali ali ste samo izgubili odvečno vodo?

Ob pogledu na tehtnico je to ključno vprašanje, saj v primeru, da gre samo za izgubo vode, hitro hujšanje nima nobenega učinka. Ali pač ne?

Če ste v samo nekaj dneh shujšali za 2, 3 in celo več kilogramov, potem gre pri tem skoraj zagotovo samo za izgubo vode iz telesa. Zato je pri vsaki dieti ključno vprašanje: ali ste zares shujšali, ali pa ste samo dehidrirani in boste "manjkajoče" kilograme hitro dobili nazaj.

Ste izgubili vodo ali mast?

Zapomnite si, da je en kilogram teže približno enak 31.401 J (7500 kalorij). To je ogromno. Še posebej če veste, da je optimalna zaužita dnevna količina energije okrog 10.467 J (2500 kalorij). To pomeni, da za kilogram teže ne bi smeli 3 dni nič jesti.

Naslednji podatek, ki so ga izmerili zdravniki, kaže, da je zdravo hujšanje tisto, kjer na dan ne izgubimo več kot 100 gramov teže. Je pa res, da ob zdravem hujšanju običajno izgubimo še 2 do 3 kilograme vode, kar pomeni, da lahko v dobrem tednu zdravo shujšamo za 2 do 3 kilograma. Vendar to velja samo prvih nekaj dni hujšanja, ko ima telo še veliko odvečnih zalog vode.

Čas je zagotovo najpomembnejša valuta hujšanja. V nobenem primeru sprememb na tehtnici ne sme biti v manj kot 24 urah. Če je, potem izgubljate vodo in ne kilograme, glavna krivca za sto pa sta natrij in ogljikovi hidrati. Natrij, ki ga največ dobimo vezanega na klor, je izredno slab za telo. Zato ne jejte hrane hrane, pa tudi sicer se bolj zadržujte v senci ...

Ne pozabit, da prebava vedno potrebuje najmanj 1 dan, da opravi vse, kar je potrebno. Ne verjemite hujšanji v samo nekaj dneh.

In še zanimivost: če jeste veliko ogljikovih hidratov in soli, potem bo tehtnica ob koncu dneva sicer pokazala manj, vendar pa je to samo začasno. Z ogljikovimi hidrati in soljo ni dobro hujšati.

:-)

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani