Alarm, kdaj je telo (pre)polno sladkorja

Interaktivni dodatki:






Datum: 20. JUN 17 - DOBRO JE VEDETI

Alarm, kdaj je telo (pre)polno sladkorja

Večina ljudi misli, da imajo samo sladkorni bolniki težave s povišanim sladkorjem v krvi, kar ni res. Ponujamo vam 9 načinov, kako prepoznati sladkorno predoziranost.

Sladkor je bolj nevaren od alkohola in povzroča veliko večjo odvisnost, ki se je večina nikdar ne zave. Poleg tega lahko pride do predoziranosti tudi pri ljudeh, ki sladkorja ne jedo. Njih lahko že majhna količina spravi iz tira, celo do izgube zavesti. Kako torej prepoznati, kdaj imate v telesu preveč sladkorja?

1. Nenehna lakota
Visoka stopnja sladkorja v krvi preprečuje glukozi, da vstopi v celice, zato imamo občutek, da nimamo energije in smo nenehno lačni.

2. Nenehna utrujenost
Ko je v organizmu preveč sladkorja, telo izgubi naravno sposobnost, da skladišči in vsrka glukozo. Energija se troši za povsem nekoristne stvari (pretirano potenje, vročina), ali pa se pretvarja z "energijske" zaloge, zato pravimo, da sladkor redi. Zapomnite pa si, da vsaka utrujenost še ne pomeni preveč sladkorja. Gre za utrujenost, ki nastopi brez razloga.

3. Pogosto uriniranje
Kadar je v telesu preveč sladkorja, potem mehur ne more pravilno razporejati tekočino po telesu. V telesu se takrat sproži proces za uravnavo glukoze v krvi, kar pomeni, da pogosteje hodite na stranišče. To pomeni, da telo potrebuje več tekočine (vode, seveda!), s katero bo lahko uravnalo notranjo koncentracijo sladkorja. Torej: v takem primeru pijte in brez skrbi hodite na stranišče, ker to pomeni, da procesi v vašem telesu delujejo.

4. Suha usta, žeja
Kadar telo na hitro izgubi veliko tekočine, takrat del možganov, ki je odgovoren za ugotavljanje dehidracije pošlje signal po žeji. Veliko ljudi ta signal zamenjuje z lakoto, kar je zelo nevarno za pridobivanje dodatnih kilogramov. Pijte samo vodo, izjemoma lahko tudi nesladkani čaj, ključna naloga pa je ugotoviti, zakaj vam je nivo tekočine tako nenadoma upadel.

5. Hujšanje
Da, tudi zaradi sladkorja lahko hujšate, vendar gre pri tem za nezdravo in izredno hitro hujšanje, kar morate preprečiti, četudi vam je to všeč. Hitra izguba kilogramov gre večinoma na račun izgube tekočine v telesu, dehidracija pa lahko pusti trajne posledice. Kadar nivo inzulina v krvi ni zadosten, potem telo začne izkoriščati maščobne zaloge za energijo, da bi normaliziralo nivo sladkorja. Hujšanje običajno pride skupaj z veliko žejo in suhimi usti. Nikar ne vztrajajte v takem stanju in si raje poiščite drugačen način hujšanja.

6. Suha koža
Suha koža je lahko tudi posledica preveč sladkorja. Še več! Je znak pomanjkanja tekočine. Problem suhe kože pa lahko kaže tudi na problem ateroskleroze, slabe prekrvavitve, težave z ožiljem. Poleg tega se za suho kožo lahko skrivajo težave z znojnimi žlezami, kar je spet posledica dehidriranosti.

7. Problemi s prekrvavitvijo
Vas poleti zebe? Imate mrzle noge, roke, nos? Preveč sladkorja blokira glukozi vstop v možgane, kar v prvi fazi povzroči utrujenost, potem pa telo vso energijo usmeri v glavo, za ostale dele telesa pa je zmanjka. Najnevarnejša je podhladitev v predelu jeter in ledvic.

8. Zamegljen vid
Se vam dogaja, da na trenutke izgubite vid, vidite vse megleno, podvojeno sliko? V primeru preveč sladkorja namreč oko izgubi sposobnost fokusiranja in izostritve. Tudi v tem primeru je rešitev več tekočine.

9. Nervoza
Nervoza, razdražljivost ... Ljudje s preveč sladkorja, ki jim nivo nenadoma upade, so nagnjeni k depresiji, so običajno nejevoljni in brezvoljni. Prav takšne so tudi njihove misli in dejanja. Ljudje z negativno energijo imajo v resnici samo preveč sladkorja v telesu in bi jim kak kozarec vode, ali dva, pomiril.

Za konec pa še pomembna ugotovitev znanosti: inzulin v krvi ne more učinkovito delovati, če v organizmu nimamo dovolj kroma. Krom je namreč tisti, ki pomaga ohranjati nivo sladkorja v krvi.

In kje najdemo krom?

Živila z največ kroma so: žitarice, krompir, suhe slive, kikirikijevo maslo, oreški, morski sadeži, meso, jajca, paradižnik, glavnata solata, gobe, kakav, pivski kvas ...



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.






Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani