Napravite domač vitamin C, ki nekajkrat bolj učinkovit od kupljenega
 | 
NASVET DNEVA: Nezrelo sadje vsebuje veliko pektina, zato je težko prebavljivo.

Interaktivni dodatki:






Datum: 16. MAJ 17 - ZDRAVJE, LEPOTA

Napravite domač vitamin C, ki nekajkrat bolj učinkovit od kupljenega

Vitamin C je nepogrešljiv element zdravja. Je najmočnejši antioksidant med vitamini topnimi v vodi, v domači izvedbi pa še neverjetno učinkovit.

Le redki pomislijo, da bi sami naredili domači vitamin C. Čeprav že ptički čivkajo, kako vsestransko koristen je vitamin C, pa eno malenkost večina spregleda. Naravni vitamin C je namreč več kot 4-krat bolj koristen od kupljenega.

Zakaj?

Vitamin C se v naravi vedno pojavlja kot kompleks še z drugimi zdravilnimi sestavinami. Tako je na primer poleg vitamina C še askorbinska kislina, ki pa predstavlja samo del kompleksne sestave vitamina C. Kupljen vitamin C v resnici ni nič drugega kot askorbinska kislina pridobljena večinoma iz gensko spremenjene koruze, zato vam kupljen vitamin C v telesu ne prinaša pričakovanih koristi.

Se pa v naravi poleg askorbinske kisline vedno nahaja še rutin, bioflavonoidi, firotinaz, koencim in cela vrsta drugih sestavin ...

Naravni vitamin C v telesu deluje tudi do 48 ur, med tem, ko kupljen, največ 2 uri. Zato je zelo pomembno in koristno, če si vitamin C sami naredite. Recept je preprost.

Potrebujete več vrst agrumov (pomaranče, grenivke, limone, limete in drugo). Sredico sadja pojejte, potem pa lupino zložite na pladenj in dajte sušit na sonce. Ne smemo namreč pozabiti, da je v 100 gramih posušene lupine 131 mg vitamina C, v pomarančni sredici pa "samo" 71 mg.

Ko se po nekaj dneh lupina dovolj posuši, da jo lahko zdrobimo v prah, jo v mlinčku za kavo zmeljite v prah. Prah zasipajte v steklen kozarec, ki ga lahko dobro zaprete in shranite v temnem prostoru..

Posebnost takega vitamina C je, da ga telo v celoti vpije. Za dobro zdravje je potrebno pojesti žličko tega prahu na dan. Prah vitamina C lahko dajemo kot prilogo k mesnim jedem, juham, celo sladicam ...

Domač naravni vitamin C dokazano krepi odpornost, imunski sistem, zelo dober je za zdravljenje bolezni dihal, igra ključno vlogo pri nastajanju kalogena (to je beljakovina, ki je potrebna za regeneracijo tkiva, krvnih žil, kosti in zob).

Domač vitamin C vsebuje tudi flavanoid naringin, ki varuje celice pred poškodbami zaradi sevanja. Zraven najdemo tudi izjemno količino hespericlina, ki je prav tako flavonoid in zmanjšuje širjenje rakastih celic. Vrsta raziskav je potrdila, da hespericlin povzroča celično smrt rakavih celic, zato je zelo pomemben tudi za ljudi s hipoglikemijo (akutna sladkorna bolezen).

Ko boste naslednjič metali proč lupine agrumov, se spomnite, kaj bi lahko naredili z njimi.

:-)



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.



Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani