Interaktivni dodatki:






Datum: 30. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Začimbe, ki pomagajo pri hujšanju

Začimbe niso samo za okus. Pomagajo nam spodbujati prebavo, urejati notranje procese, nekatere pa nam celo pomagajo pri hujšanju.

Ste že kdaj slišali, da bi hujšali z začimbami? Dejstvo je, da brez spremembe prehranskih navad, več aktivnosti in manj stresa ni mogoče shujšati. Vsaj na dolgi rok ne. Prav tako vam mora biti jasno, da samo z začimbami ni še nihče shujšal. Lahko pa se s kilogrami borite na več frontah istočasno. Rezultat bo izrazitejši. Poskusite s spodnjimi petimi začimbami, razliko pa boste opazili že po nekaj dneh.

1. Gorčica
Gorčica je zelo priljubljena in okusna začimba zlasti k mesnim jedem. Ima pa eno zelo posebno in pomembno lastnost: gorčica v telesu povzroči termogenski efekt, ki pomaga, da potrošimo več energije, kot bi jih sicer. Že samo pol žličke gorčice povzroči, da se telo močno segreje in zaradi uravnavanja temperature ob vsakem obroku potrošimo 209 J (50 kalorij) več kot sicer. Prav zaradi tega dejstva je dobro jesti čim več gorčice. Pazite le ob vročih poletnih mesecih, kjer pa dodatno segrevanje ni vedno dobrodošlo.

2. Ingver
Ingver je poznan po svojem nagrbančenem korenu, ki je izredno zdrav, pospešuje prebavo in razgrajuje maščobe. Eterično olje ingverja deluje kot diuretik in pospešuje izločanje urina iz organizma. Še zlasti je pomemben pri vseh oblikah artritisa.

3. Kumina
Tudi kumina deluje kot diuretik. Čisti telo, odvaja strupe, zelo dobro vpliva na prebavo in delovanje želodca ... Kumina je prav tako vsestransko uporabna in se odlično poda k mesu in zelju. Pa tudi sladicam. Če vas okus kumine moti, jo zmeljite. Sveža ima izrazitejši okus in večjo zdravilno moč.

4. Limonina lupina
Najzdravilnejši del limone je njena lupina, zato jo je škoda zavreči. Vsebuje več vitaminov in mineralov, kot sredica. Celo vitamina C je v lupini nekajkrat več, kot v soku. Limonina lupina med drugim tudi preprečuje pretvorbo ogljikovih hidratov v maščobne obloge, zmanjšuje apetit in daje energijo. Kjer je le mogoče, dodajte nekaj naribane limone.

5. Črni poper
Črn poper lahko uporabite v praktično vseh jedeh. Lahko ga izdatno dodamo k jutranjim omletam, solatam, mesnim jedem, juham ... Vsebuje veliko vitamina C, kopico mineralov, izboljšuje prebavo, najpomembnejši pa je alkaloidni piperin, ki samo uro ali dve po obroku povzroči izgorelost več kot 8 odstotkov maščob. Če se denimo za kosilo pojedli 2.093 J (500 kalorij), jih lahko samo s poprom zmanjšate tudi za 50 in več energije. Poper je izreden zaveznik vitke postave.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani