Interaktivni dodatki:






Datum: 4. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Kdaj je zamrznjena zelenjava boljša od sveže?

Gotovo se vam to vprašanje zdi čudno, a poglejte na koledar, pa vam bo jasno, da ob tem letnem času ni ravno veliko svežega pridelka. Kaj izbrati?

Vsesplošno prepričanje je, da je sveža zelenjava veliko boljša od zamrznjene. To je seveda odvisno od letnega časa in od vrste zelenjave ali sadja.

Pri zamrznjenih živilih morate vedeti nekaj dejstev:

  • Nakup zamrznjene zelenjave je odličen način uživanja zelenjave, ko zanjo ni sezone (to velja tudi ob toplejših mesecih).

  • Zamrznjena zelenjava in sadje so običajno zamrznjeni na vrhuncu svoje zrelosti. To je v trenutku, ko vsebujejo največ mineralov in vitaminov. Vse te hranilne snovi so še vedno prisotne.

  • V zamrznjenih živilih se vsi procesi, ki so značilni za svežo hrano, ustavljeni. Ker pa so med transportom živila pogosto izpostavljena svetlobi in visokim temperaturam, imajo sveža živila (tudi v najvišji sezoni) občutno manj vitaminov C, B, E in D, kot zamrznjena. Naj se sliši še tako paradoksalno, sveža živila imajo čedalje manj vitaminov, še zlasti to velja za tista, ki so jih pripeljali iz oddaljenih krajev in so zoreli med potjo v kontejnerjih.

  • Kakovost zamrznjenih živil je nespremenjena od trenutka zamrznitve, do krožnika.
Kdaj pa so sveža živila prava izbira?
  • Kadar veste kaj kupujete in kupujete od lokalnih pridelovalcev. To je seveda v sezoni, v zimskih mesecih pa gre predvsem za živila preverjenih pridelovalcev (kislo zelje, repa, orehi ...).

  • Kakorkoli obračamo, sveža zelenjava je vendarle okusnejša in na oko lepša, pa se zato ne more primerjati z zamrznjeno. Če je le mogoče, poskusite kombinirati vitamine s svežino.

  • Za nekatere vrste zelenjave ni druge možnosti, kot da jo jemo svežo. Gre za solate, zelje, paradižnik ... Tega ni mogoče kupiti v zamrznjeni obliki.
Seveda pa ne smemo pozabiti na še en pomemben argument, ki je v prid zamrznjeni hrani: cena. Sveža hrana je še zlasti, ko zanjo ni sezona, pogosto pretirana. Za to, kar dobite, pa še posebej (zlasti to velja za jagode).

In kdaj je sezona za zelenjavo?

  • Januar, februar, marec: zelje, cvetača, zelena solata, endivija, radič, motovilec, špinača, por, rdeča pesa, zelena, koleraba, peteršilj, repa.

  • April, maj, junij: beluši, paprika, bučke, zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, repa, rdeča čebula, graha.

  • Julij, avgust, september: paprika, pekoča paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, zelena solata, endivija, radič, motovilec, blitva, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, rdeča redkev, krompir, čebula, česen, koruza, fižol, stročji fižol.

  • Oktober: beluši, paprika, paradižnik, kumare, jajčevci, bučke, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, rukola, blitva, špinača, pesa, zelena, koleraba, korenje, peteršilj, hren, repa.

  • November: paprika, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, endivija, radič, motovilec, špinača, pesa, zelena, kolerabo, korenje, peteršilj, repa, por.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani