Kaj morate vedeti o cinku, da bi ostali zdravi
 | 
NASVET DNEVA: Nezrelo sadje vsebuje veliko pektina, zato je težko prebavljivo.

Interaktivni dodatki:






Datum: 5. FEB 17 - DOBRO JE VEDETI

Kaj morate vedeti o cinku, da bi ostali zdravi

Čeprav tradicionalno velja, da vitamin C odganja gripo in prehlad, pa je enako pomemben tudi cink. Ali jeste dovolj hrane s cinkom?

Za trdnejši imunski sistem je cink skoraj pomembnejši od vitamina C. Zlasti zato, ker smo na vitamin C pozorni in ga najdemo v citrusih, na cink pa običajno nihče ne pomisli.

Cink spada med najpomembnejše minerale, naše telo pa ga potrebuje v boju z virusi in bakterijami. Cink nas varuje pred infekcijami in celo pred malignimi boleznimi. Še posebej učinkovit je v skupaj z antioksidanti, pomanjkanje pa povzroči pogoste prehlade, gripo, ki se vam lahko večkrat ponovi v eni zimi, pa tudi raka na jajčnikih, pljučih, črevesju, dojki, koži, levkemijo ...

Za cink velja, da je tisti živalskega izvora boljši. Največ ga je v jajcih, mesu (zlasti govedini), morskih sadežih (školjke, raki, tuna). Cink iz živil rastlinskega izvora naše telo sicer težje absorbira, vendar druge prednosti odtehtajo to drobno težavo. Cink najdemo v orehih, mandljih, fižolu, pšeničnih kalčkih, bučnih semenih, špinači, grahu ... Glavna prednost "rastlinskega" cinka je, da je vedno v kombinaciji z magnezijem in selenom. Sicer pa lahko absorpcijo cinka izboljšamo z zadostnim vnosom beljakovin.

Sicer pa pomanjkanje cinka lahko prepoznamo tudi po tem, da imate slabšo odpornost na sezonske bolezni, pojavijo se težave s kožo, anemija, zmanjšan apetit, bele lise na nohtih, počasno celjenje ran, živčna razdražljivost ... Cink veliko pripomore tudi k dobremu vidu, vonju in okusu, zelo pomemben pa je tudi pri sproščanju inzulina.

Ne boste verjeli, a analize kažejo, da 2 milijardi ljudi trpi zaradi pomanjkanja cinka v hrani.

Jejmo več cinka in ostanimo zdravi.



Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.



Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani