Interaktivni dodatki:






Datum: 3. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

6 metod, kako prepoznati resnično lakoto od namišljene

Ljudje se najbolj redimo zato, ker jemo iz dolgega časa, navade, zaradi čustvenih težav ... Preverite svoj tek!

Velike oči. Lakota iz navade, ali dolgočasja. Zdravite s hrano svoje čustvene težave? Razlogov, zakaj ima toliko ljudi višek kilogramov, je ogromno, a prenajedanje brez razloga postaja že nacionalni šport, ki se ga ne zavedamo. Poleg tega ne razlikujemo med žejo in lakoto, čeprav v več kot polovici primerov velja, da lahko s kozarcem vode potešimo še tako hudo lakoto, ki je zrasla v naši glavi in ne zaradi potreb.

Prav zato vam ponujamo 6 nasvetov, kako preveriti, ali ste lačni, žejni, ali pa vas samo daje dolgčas. Poskusite se kak dan držati teh pravil in boste videli, da boste brez lakote preživeli dan.

1. Poglejte na uro
Upoštevajte, da je telo še uro do dve po obroku močno obremenjeno s sladkorjem, zato nikar ne jejte pogosteje, kot vsaki dve uri. Naj to velja tudi za slane prigrizke, slaščice, tudi sladke pijače ... Raje popijte kozarec vode ali skodelico zelenega čaja.

2. Prisluhnite želodcu
Saj poznate nerodno situacijo, ko se vam v želodcu pretakajo tekočine tako glasno, da to lahko slišijo tudi vaši sosedje. "Kruljenje" v želodcu pa ni nujno vedno znak lakote. Lahko gre le za intenzivno prebavo, kar ni nič slabega. Če se vam želodec oglaša, spet poglejte na uro. Če ste nazadnje jedli pred več kot 4 urami (sem spadajo tudi prigrizki, sadje, sladke pijače), potem ste res lačni. V nasprotnem primeru popijte kozarec vode in kruljenje bo minilo.

3. Preverite nivo energije
Naslednji način, kako preveriti, ali ste res lačni, je nivo energije. Če ste lačni in brezvoljni in se počutite nemočne, potem ste lačni (ob upoštevanju prejšnjih nasvetov). Vendar pozor! Kadar ste brez energije, potrebujete energijsko bogato hrano.

4. Počakajte 15 minut
Ko začutite lakoto, počakajte 15 minut. Ni nujno, da ste zares lačni. Lakota, ki pride iznenada, ali kot posledica gledanja televizije (kuharskih oddaj in kanalov je danes ogromno), se imenuje emocionalna lakota in je povsem nesmiselno nabiranje kalorij. Če ste po četrt ure še vedno lačni, kuharska oddaja se je že davno končala, upoštevali pa ste tudi prve tri nasvete, potem si lahko brez skrbi privoščite nekaj hrane. Pri tem naj vas opozorimo, da jejmo zmeraj počasi in z majhnimi grižljaji.

5. Kaj želite jesti?
Prava lakota nikdar ne pomeni, da sanjate o točno določeni hrani (o pici, čevapčičih, čokoladi, keksih ...). Pravi lahkoti je vseeno, samo da telo pride do hrane. Zapomnite si: če sanjate o samo eni vrsti hrane, potem je to emocionalna lakota in jo lahko mirno spregledate.

6. Test vegetarijanstva
In še zadnji preizkus: ko vas ujame neizmerna lakota, pomislite, kaj bi najraje jedli. Če vas nasiti že misel na špinačo, cvetačo, korenček in podobno, potem ste skoraj gotovo lačni. Če pa imate v mislih zrezke, pice, testenine, slaščice, potem veste, da gre za lakoto, ki je zrasla v vaši glavi.



6 metod, kako prepoznati resnično lakoto od namišljene
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani