Interaktivni dodatki:






Datum: 31. DEC 16 - DOBRO JE VEDETI

Ovseni kosmiči, živilo leta 2016

Banane so bile živilo leta 2015, cvetača pa leta 2014.

Vsako leto pri Vem, kaj jem izberemo živilo, ki je najbolj zaznamovalo iztekajoče leto. Glede na vaše odzive, branost in dostopnost letošnja izbira ni bila težka. Še posebej, ker je več kot očitno, da vsi skupaj iščemo domača živila, ki so pogosto spregledana.

Letos smo razmišljali tudi o hrenu, ki je okusen in izjemno zdrav nadomestek ingverja. Resnici na ljubo se je ingver v naša gospodinjstva naselil v zadnjem desetletju, hren, ki pa nam je ves čas na voljo, pa povezujemo samo z veliko nočjo, namesto, da bi ga večkrat in redno uporabljali.

Takoj v začetku leta smo pisali o primerjavi med chia in lanenimi semeni (So chia in lanena semena res isto?). Seveda so razmile med semeni, vendar ne tako velike, da bi to odtehtalo višjo ceno, poleg tega pa so lanena semena prav zato, ker rastejo v naših krajih, energijsko za nas veliko primernejša, kot semena chia, ki jih večinoma pridelujejo v Srednji Ameriki. V luči raznolikosti hrane, so chia semena zelo dobrodošla, vendar pa ne zanemarite lanenih semen.

Pisali smo tudi sredozemskih oziroma mediteranskih čudežnih zdravilih. Pisali smo zato, ker jih imamo pred nosom in jih premalo poznamo, kaj šele uporabljamo. Slikovit je primer iz tega prispevka: Tibetantski eleksir mladosti, ki zaustavlja staranje. Celo Kitajci so že pred stoletji ugotovili zdravilno moč olivnega olja in medu. Pa ne kateregakoli olja in tudi ne kateregakoli medu. Domači gozdni med zelo cenijo povsod po svetu. Mimogrede: za liter gozdnega medu Singapurčani odštejejo tudi po več kot 100 dolarjev.

Izjemno zdrav je tudi lovor. Lovorjeve liste imajo povsod po svetu za zeleno zlato. Lovor vzgojen in posušen na mediteranskem soncu pa spada med super živila, ki učinkovito pomaga pri čiščenju organizma, krvi, pospešuje znojenje, lajša težave s krčnimi žilami. Recept za katerega so mnogi Američani pripravljeni plačati bogastvo: Ste vedeli, kakšno moč imajo lovorjevi listi z olivnim oljem?.

Kaj pa zgodba o origanovem olju: Mediteranski čudež proti raku, kandidi, boleznimi dihal, bradavicam. Origano je prav tako mediteranska začimba, njegov vpliv na zdravje pa je neverjeten.

Veliko zanimanja je tudi vzbudil nasvet, ki obljublja neverjetno: Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo. Skrivnost je v kumni, domači kumni in doma zmleti. Le taka ohrani prvovrstno aromo, vitamine in zdravilne učinkovine.

Še bi lahko naštevali, a ovseni kosmiči prepričajo s količino zdravilnih učinkovin, predvsem pa s ceno in dostopnostjo. Ovseni kosmiči so dobri tudi za hujšanje. Letos je še posebej odmeval ta prispevek: Hujšajte v boke in trebuh in jejte zdravo. Skrb za linijo tudi v zimskih časih je včasih še bolj pomembna, kot postava poleti.

Za konec pa še misel iz prispevka o hujšanju: ovseni kosmiči so najbolj zdrav, okusen in poceni zajtrk, ki si ga lahko privoščite.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani