Interaktivni dodatki:






Datum: 10. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Veste, kdaj je najslabši čas za kosilo?

Če hujšate, pazite na postavo in se trudite zdravo prehranjevati, potem upoštevajte ta nasvet ...

Čas, kdaj jemo, je skoraj tako pomemben, kot tisto, kar jemo. In če želite shujšati, potem morate vedeti, da ni vseeno, kdaj obedujete. Še posebej pozorni morate biti, da imate enak ritem prehranjevanja med tednom, kot tudi med vikendi.

So pa v Španiji naredili temeljito raziskavo v kateri je sodelovalo več kot 1200 udeležencev, rezultati pa so raziskovalce šokirali predvsem zato, ker se je pri vseh sodelujočih pokazala ista točka preloma. In to je 15. ura.

Čeprav znanstvene razlage, kaj se takrat dogaja, ni, pa je raziskava pokazala, da je po 15. uri izguba tekočine iz telesa manjša. To pomeni, da je najbolj optimalen čas za kosilo med 14. in 15. uro.

V našem telesu potekajo fiziološki, vedenjski in biokemični procesi in vsi potekajo v približno 24 urnih ciklih. Pravimo jim tudi cirkadiani cikli. Doslej je znanih več kot 100 bioloških procesov med katere spadajo denimo menjava spanja in budnosti, nihanje telesne temperature, nivo raznih hormonov, krvnega tlaka, pojavljajoča lakota, celo določene bolezni se pojavljajo v samo nekaterih delih dneva. Večina teh ciklov se sinhronizira s periodo budnosti (pomembno je, kdaj vstajate), nekaj pa jih je povezanih tudi z zunanjo temperaturo in svetlobo.

Prav zanimivo pa je, da so nekateri cikli v našem telesu bolj naravnani na 25 uri, kot 24, in jih mi s svojo vsakodnevno aktivnostjo skušamo sinhronizirati z ritmom Zemlje. Tak primer je temperatura, ki se v povprečju čez dan spremeni od 0,3 pa tudi od 0,5 stopinje Celzija (najnižja je 1 do 2 uri pred spanjem).

Motnje teh ciklov lahko povzročijo zelo resne težave: od prebavnih, srčnih, možganskih poškodb, pa tudi nastanek raka. Dokazano je namreč, da so ženske, ki delajo v nočnih izmenah, bolj izpostavljene raku na dojkah, kjer imajo prekinjeno sintezo melatonina.

Če torej želite najboljše za svoje zdravje, mu najprej prisluhnite. Zapisujte si, kdaj ste lačni, kdaj zaspani in utrujeni, kdaj polni energije. Že po nekaj dneh boste ugotovili, kakšen je vaš ritem. Če se ga boste držali, boste imeli manj težav z zdravjem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani