Interaktivni dodatki:






Datum: 30. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Šokantna odkritja o čajih, ki vsebujejo pesticide

Ste mislili, da imamo samo čaje, ki koristijo zdravju. V Kanadi so naredili obsežen test in bili šokirani.

Pri Canadian Broadcasting Corporation (CBC) so naredili test čajev in to tistih, ki jih lahko kupimo v vsaki trgovini. To je bil prvi test te vrste, saj nikomur še na misel ni prišlo, da bi lahko bili čaji onesnaženi s pesticidi in drugimi strupi. Čaj je namreč sinonim za zdravje in ne vir nevarnih kemikalij.

Čeprav se je sprva zdelo, da gre za brco v temo in iskanje dlake v jajcu, pa so bili končni rezultati tako šokantni, da je samo vprašanje časa, kdaj si bodo še drugod upali izvesti podobne analize.

Čaj še vedno velja za najboljši vir kofeina, celo boljši od kave. Velja tudi za energijsko pijačo z veliko hranljivimi snovmi, po novem pa ne moremo mimo fluorid in pesticidov, ki so jih med analizo našli v več kot polovici čajev v prosti prodaji. To še posebej velja za čaje nižjega cenovnega razreda.

Če so bili nasadi čaja škropljeni s pesticidi, potem se ti strupi zagotovo znajdejo tudi v vaši skodelici. Pesticidi so namreč zelo trdovratni in jih sonce in dež ne moreta sprati. Poleg tega so že v majhnih količinah zelo rakotvorni. Pozorni bodite predvsem pri čajih, kjer so dodane "naravne arome". S temi aromami običajno prekrivajo okus pesticidov.

Testiranja CBC so pokazala, da je v zelenem čaju Tetley kar 18 pesticidov, od tega trije preko dovoljenih vrednosti. Čaji No Name vsebujejo več kot 10 vrst pesticidov. V zelenem čaju Uncle Lee Legends je kar 22 pesticidov, od tega 6 preko dovoljenih vrednosti. Med njimi so tudi štirje, ki so prepovedani celo na Kitajskem! Zaskrbljujoča je predvsem prisotnost endosulfana, ki povzroča poškodbe živčevja. Čaji King Cole med drugim vsebujejo tudi monokrotofos, to je kemikalija, ki je trenutno še v postopku prepovedi, povzroča pa nepravilen srčni utrip in celo komo. Najhujša slika pa je v čajih Twinings Earl Grey, kjer so našli sicer samo 3 pesticide, a je bil med njimi acetamiprid, to je strup, ki v že izredno majhnih količinah povzroča slabost, bruhanje, šibkost mišic, podhladitev, krče in hipoksijo (pomanjkanje kisika v tkivu, tudi v možganih).

Študija, ki so jo naredili pri Food Research International, je pokazala, da je še posebej zaskrbljujoča količina fluora. Presežek fluoridov lahko povzroči težave s kostmi, zobmi in ledvicami. Cenejši čaji so običajno narejeni iz listov starejših rastlin, ki imajo bistveno več fluoridov in bistveno manj antioksidantov. Tako od čaja, ki bi moral biti zdravilen in poživljajoč, ostanejo le strupi.

Ker so bili rezultati res šokantni, so pri CBC najeli akreditiran laboratorij in test ponovili. Izkazalo se je, da ima cela vrsta proizvajalcev resne težave s tem. Na seznamu "nevarnih" čajev so se tako znašli:

  • Twinings - Earl Grey
  • Tetley - zeleni čaj
  • Lipton - rumena oznaka črni čaj
    <čo>Signal - orange
  • Uncle Lee Legends of China - jasmin zeleni čaj
  • King Cole - orange
  • No Name - črni čaj
  • Uncle Lee Legends of China - zeleni čaj
  • Lipton - čisti zeleni čaj
Odziv kanadskega ministrstva za zdravje takoj po objavi rezultatov je bil pomirjujoč. Ali pa ne. Dejali so, da so količine pesticidov tako majhne, da postanejo nevarne šele, če popijete 75 skodelic čaja na dan. Pozabili pa so dodati, da ta podatek velja, če nikjer drugje ne bi bili izpostavljeni nevarnim strupom.

Ker pa je sezona čajev pred vrati, je dobro vedeti, da tudi naravni in zeliščni čaji, ki niso ekološko certificirani, niso nič boljši od zgoraj navedenih. Aromatizirani čaji po vsej verjetnosti vsebujejo neželene dodatke, kot so sojin lecitin in druge umetne arome. Prav tako lahko pri čajih v vrečkah pride do uhajanja plastičnih vlaken, ki povzročajo hormonske motnje in so prav tako polne toksinov.

Za oknec pa še nekaj nasvetov:

  • preklopite na beli čaj, ker vsebuje najmanj fluoridov in je nabran iz mladih listov
  • pijte samo čaje s celimi listi
  • kupujte samo ekološke proizvode in čaje brez gensko spremenjenih organizmov
  • če naročate čaj v gostilni, se prej pozanimajte katere znamke ponujajo

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani