Interaktivni dodatki:






Datum: 10. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Česa ne smete početi po obroku

So stvari s katerimi si bolj škodimo, kot koristimo. Poskusite se držati vsaj teh šest pravil ...

1. Iti na sprehod
Večina verjame, da sprehod po obroku pospešuje nastajanje želodčnih sokov in pomaga pri prebavi. V resnici pa je ravno nasprotno. Hoja po obroku poveča izločanje kisline v želodcu in povzroči prebavne motnje. Po obroku dajte telesu vsaj 15 do 30 minut časa, da prebavi in ga ne utrujajte s fizično aktivnostjo.

2. Jesti sadje
Veliko ljudi verjame, da jemo sadje na koncu obroka namesto sladice. Raziskave kažejo, da je to napačno. Sadje namreč vsebuje preproste sladkorje, ki se hitro prebavijo. Zato moramo sadje jesti na začetku. Če sadje jemo na koncu, se poveča koncentracija kisline v želodcu.

3. Pitje čaja
Čaji delujejo protivnetno in imajo čistilne lastnosti, vendar strokovnjaki za prehrano ne priporočajo, da pijemo čaj po obroku. Čaji vsebujejo polifenole in tanine, ki nase vežejo železo iz rastlinskih proizvodov. Zaradi tega je obrok manj hranljiv, kot bi lahko bil. Čaja ne pijte vsaj eno uro po obroku.

4. Spanec
Mnogi ljudje se po obroku uležejo in za pol ure zadremajo. Tega ne počnite, ker prebavni sokovi lahko stečejo iz želodca v požiralnik, to povzroča tudi zgago in zadah. Po obroku vsaj eno uro ne pojdite spati (to velja predvsem za večerje).

5. Kopel ali tuš
Po obroku nikar ne stopite v toplo kopel ali tuš, ker to spremeni telesno temperaturo. Če nam je vroče, telo porabi več krvi za uravnavanje temperature, tako pa ostane manj energije za presnovo. Telo iz hrane absorbira manj hranljivih strani in zato več energije.

6. Kajenje
Kajenje negativno vpliva na mišice debelega črevesa, ki je odgovorno za končno fazo prebave. Zato lahko pride do sindroma razdražljivega črevesja in želodčnih razjed. Vsaj pol ure po obroku ne prižgite cigareta.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani