Poznate razliko med omega-3 maščobnimi kislinami iz rastlin in morskih olj?

Interaktivni dodatki:


Datum: 18. SEP 16 - DOBRO JE VEDETI

Poznate razliko med omega-3 maščobnimi kislinami iz rastlin in morskih olj?

Ribe in morski sadeži so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami. Prav tako tudi oreščki. Pa vendar je med temi kislinami ogromno razlike.

Omega-3 maščobne kisline telo potrebuje za prebavo, mišične aktivnosti, preprečevanje strjevanje krvi, krepi ostrino vida, krepi spomin in še veliko več. Omega-3 je prav tako pomemben za pravilno delitev in gradnjo celic.

Včasih je veljalo, da lahko te maščobe dobimo samo iz mikroorganizmov iz oceanov, teh pa je največ v majhnih ribah, ki so še brez toksinov, težkih kovin ...

Ključno vprašanje je, ali lahko omega-3 maščobne kisline iz rib nadomestimo z omega-3 maščobami rastlinskega izbora?

Vedeti moramo, da omega-3 živalskega izvora ni isto, kot omega-3 iz rastlin. Največ rastlinskih omega-3 imajo lanena semena, chia semena, orehi, zelena listnata zelenjava. Poleg tega imajo te rastline še alfa-linolensko kislino, krajšo verigo PUFA (pri rastlinah gre za 18 ogljikovih atomov, pri ribah pa 22 ogljikovih atomov). Poleg tega rastline nimajo dokozaheksaenojske (DHA) in eikosapentanojske (EPA) kisline.

Kaj to pomeni?

Ko zaužijemo obrok bogat z lososom, kozicami ali ribjim oljem, se raven maščobnih kislin poviša in ostane tak več kot 3 dni. Od tu tudi nasvet, da bi morali ribe jesti 2- do 3-krat na teden. Več ne. To pa ne zaradi preveč omega-3, pač pa zaradi preveč težkih kovin, ki jih najdemo v ribah.

Ko zaužijemo obrok bogat z rastlinskimi omega-3, se zaradi krajše verige ogljikovih atomov taka omega-3 absorbira v kri v samo pol ure, povišana pa ostane največ 10 ur.

Če torej potrebujemo hitro dozo omega-3, izberemo bogato zelenjavo, sicer izberemo ribe.

Imajo pa rastlinske omega-3 maščobne kisline še nekaj prednosti:

  • izboljšajo presnovo glukoze v krvi, česar ribje olje ne
  • spodbuja presnovo maščob, kar ribje olje ne
  • pomaga pri urejanju dihalnih verig, kar ribje olje ne
  • zmanjšujejo sintezo holesterola, kar ribje olje povečuje (to je pravzaprav edina prednost ribjega oljaVas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani