Interaktivni dodatki:






Datum: 3. SEP 22 - RECEPTI

Solata iz zelja in lubenice

Ko se poletje izteka, je pomembno vedeti, kje najti energijo, vitamine, minerale. Taka solata je najprej zdravilo, potem pa tudi pripomoček pri hujšanju..

Lubenice spadajo med zelenjavo in sicer med bučevke. Prvi zapisi so stari več kot dva tisoč let. Danes lubenice rastejo v 44 državah po celem svetu. Kitajci na leto pridelajo 70 milijonov ton lubenic, preostali svet pa dobrih 25 milijonov (največ Turčija, Iran, Brazilija, Egipt). Kadar ne poznate porekla, je velika verjetnost, da gre za na Kitajskem pridelano lubenico.

Sicer so lubenice sestavljene iz 91 % vode, 6 % sladkorja, ostalo so hranljive snovi, ki jih je res veliko.{-15688}Najpomembnejši so karotenoidi, vključno z likopenom, ki preprečujejo razvoj raka, tumorjev, poleg tega lubenice krepijo imunski sistem, imajo veliko vitamina C, zelo učinkovito uravnavajo pritisk ...

Neverjetne zdravilne lastnosti zelja so poznali že v starem Egiptu. Surovo zelje je namreč bogat vir vitaminov A, B, C in E, kalcija, žvepla, silicija, magnezija in joda. ker zelje alternativovsebuje predvsem veliko železa in joda, je učinkovito sredstvo proti slabokrvnosti. Pomaga pri obnavljanju jeter, uravnava sladkor v krvi, ščiti pred rakom črevesja.

A šele kombinacija obeh sestavin z zdravimi maščobami iz preliva pomagajo telesu izkoristiti njuno moč. Recept za osvežilno solato se sicer zdi, da paše med poletne recepte, a je prav zaradi množice hranljivih snovi pomembno, da čim dlje v jesen ohranimo trdno zdravje.

Sestavine:

  • mala glava svežega zelja
  • rezina lubenice
  • pest indijskih oreščkov
Sestavine za preliv:
  • 1 dcl tekočega jogurta
  • 1 žlica majoneze
  • ščepec soli, poper
Priprava:

Najprej zelje na tanko narežite, ali ga naribajte. Lubenico narežite na kocke in jih zmešajte z zeljem.

Preliv naredite tako, da jogurt in majonezo zmešamo, solimo in popramo in ga prelijte po solati. Povsem na koncu grobo zmeljite indijske oreščke, lahko tudi orehe, in jih dodajte k zelju in lubenici.

Zapomnite si le to, da ima taka kombinacija sestavin večji vpliv na vaše zdravje, kot na apetit.

Poskusite.



Solata iz zelja in lubenice


Solata iz zelja in lubenice
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani