Interaktivni dodatki:






Datum: 7. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

10 top živil, ki jih nutricisti priporočajo za zdravljenje raka

Trik, kako poskrbeti za svoje zdravje, je v raznolikosti hrane. Poskusite kombinirati z najbolj zdravimi med zdravimi.

10. Jabolka
So bogata z močnimi antioksidanti, kot so kvercetin in katehin, ki varujejo celice pred poškodbami, preprečujejo raka in bolezni srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da imajo jabolka pod lupino 5-krat več polifenolov kot na primer meso. Polifenoli med drugim varujejo naše telo pred oksidacijskim stresom in pred prostimi radikali. Poleg tega jabolka vsebujejo dvakrat več vlaknin, kot denimo hruške, grozdje ali grenivke. Vlakna so zelo pomembna proti zaprtju in pri čiščenju telesa.

9. Avokado
Vsebuje veliko zdravih mononenasičenih maščob, ki preprečujejo raka, bolezni srca, hkrati pa stabilizira nivo sladkorja v krvi. Avokado je tudi pomemben pri regeneraciji tkiva in je dober vir luteina, to je antioksidant, ki izboljšuje vid in zdravi kožo.

8. Borovnice
Borovnice so znane kot super živila, ki upočasnjujejo procese staranja. Imajo veliko antocianov, ki so pomembni pri delovanju možganov. Borovnica zmanjšujejo vnetja, pomagajo pri Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni ter občutno bolje varujejo pred rakom, kot katerokoli drugo sadje.

7. Zelje, brokoli
Vsebujeta spojino indol, ki dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Tveganje za raka na črevesju se denimo zmanjša za 66 odstotkov, če vsak dan jeste brokoli. Zelje prav tako stimulira imunski sistem, uničuje bakterije in viruse in je dober čistilec krvi. Rdeče zelje pa ima še dodaten odmerek antocianinov, ki prav tako zavirajo razvoj rakavih celic.

6. Ribe in ribje olje
Ribja maščoba je preprečuje raka, možgansko kap, sladkorno, artritis, bolezni srca, blaži depresije. Nutricisti priporočajo, da jemo ribe vsaj 2-krat na teden, predvsem ribe, ki imajo velimo omega-3 maščobnih kislin (losos, sled, sardele). Izogibajte pa se morskim psom, mečaricam, tudi tunam, ker lahko vsebujejo veliko živega srebra.

5. Česen
Raziskave kažejo, da česen znižuje holesterol in trigliceride (krvne maščobe), pomaga pri preprečevanju krvnih strdkov. 2 do 3 stroki česna na dan zmanjša možnosti za srčni infarkt za polovico. Deluje antibakterijsko in antivirusno, povečuje odpornost proti prehladu in težavam, ki jih povzroča stres.
Ob tem še drobni nasvet: zadaha se lahko znebite, če poleg česna žvečite še peteršilj.

4. Gobe
Gobe imajo predvsem v orientalski medicini pomembno vlogo. Z njimi so krepili imunski sistem, uporabljali pa so jih tudi za zdravljenje raka, lajšanje posledic kemoterapij in obsevanj. Zmanjšujejo tumorje, redno uživanje gob shiitake pa zmanjša holesterol tudi za 45 odstotkov.

3. Mandlji
So polni vlaknin in imajo veliko mononenasičenih maščob. Pomagajo pri hujšanju in zagotavljajo dolgotrajen občutek sitosti. Pri mandljih pazite na njihove kalorij.

2. Jajca
Kakovost beljakovin v jajcih presega tiste v mleku, mesu in soji. Vsebujejo še 9 esencialnih aminokislin, vsebujejo pa tudi holin, snov, ki pomaga varovati srce in možgane in preprečuje kopičenje maščob v jetrih.

1. Temna čokolada
Bolj je grenka, več je v njej flavonoidov in antioksidantov. Čokolada preprečuje arterijske obloge.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani