Interaktivni dodatki:






Datum: 8. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj pride dan, ko bi pojedli vola in pol?

Ste se kdaj vprašali, zakaj vam kak dan ni problem ostati brez hrane, kak drug dan pa vas daje neustavljiva lakota? Preberite 7 možnih vzrokov ...

Če ste kak dan neizmerno lačni, pomislite, če ni morda kriv kateri od spodnjih vzrokov. To je pomembno zato, da odpravite vzrok in se po nepotrebnem ne prenajedate. Povečan apetit je namreč eden od načinov, kako nam sporoča telo, da nekaj ni v redu.

1. Ste dehidrirani
Meja med žejo in lakoto je tanka. V več kot polovici primerov se za lakoto skriva žeja. Kako veste, da ste popili dovolj vode? Uščipnite se na vrh dlani? Če se vam koža v hipu zravna, potem ni dovolj elastična in morate piti več vode. Poskusite ta test narediti večkrat, da boste razumeli svoje telo in kožo.

2. Ste slabo spali?
Dnevi lahkote običajno sledijo prekratkemu, nemirnemu spancu. Tudi premalo spanca povečuje apetit. Telo namreč potrebuje več energije. Če mislite, da boste ta problem rešili s popoldanskim spancem, se motite. Edina prava rešitev, ki ustavlja napad apetite, je, da greste nocoj prej spat.

3. Jeste preveč ogljikovih hidratov
Preprosti ogljikovi hidrati se hitro spremenijo v sladkor, hitro pridejo v kri (zato imajo sladkorni bolniki težave, pa tudi pritisk zaradi tega hitro naraste) ... Ker telo hitro energijo tudi hitro izgubi, ste kar naprej lačni. Izogibajte se preprostim ogljikovim hidratom, ki jih je največ v belem kruhu, piškotih, sladicah, sladkarijah ... Podobno velja tudi za jedi s škrobom (krompir, riž). Vse to poskusite črtati ali pa vsaj močno omejiti iz svojega jedilnika.

4. Ste pod stresom?
Stres tudi lahko povzroči povečan apetit. Pomaga topla kopel, dihalne vaje, joga. Pomaga tudi kak hobi, da se zamotite in pozabite na vsakodnevne probleme. Problem stresa je izjemno velik in pomemben. Ali ste vedeli, da generacije rojene pred drugo svetovno vojno do 30. leta skorajda niso vedele, kaj je to stres, danes pa ima s tem probleme že več kot tretjina mladih. Niso krive samo službe, tudi šolski sistem je postal izredno naporen.

5. Imate več beljakovin kot maščob
Grški jogurt, jajca, piščančje meso podaljšujejo občutek sitosti. Prav tako ga podaljšujejo tudi avokado, oreščki, mastne ribe. Vendar pa to velja le v primeru, če imate v telesu uravnoteženo količino maščob in beljakovin. Lačni boste tak dolgo, dokler vam v telesu primanjkuje ena od teh snovi.

6. Premalo obrokov
Če cel dan nič ne jeste, je normalno, da boste domov prišli lačni. Lakota v tem primeru pomeni, da se nepravilno prehranjujete. Normalno je, da bi morali imeti obilen obrok vsake 4 do 5 ur, vmes pa še vsakič lažji prigrizek, malico. Da, prav ste izračunali: zdrav način prehranjevanja pomeni, da jeste vsake 2 ure.

7. Jeste prehitro
Ker možgani in želodec nimata neposredne povezave, traja 20 minut, da signal iz želodca pride do možganov. Če jeste hitro, se v tem času lahko marsikaj zgodi. Recimo: pojeste preveč in stvari, ki vam ne pašejo. Zato: vsak obrok bi moral trajati najmanj 30 minut. Seveda brez televizije, računalnika in telefonov. Pomembno je tudi, da se hrani posvetite, jo občutite, okusite ... Vsi drugi motilni elementi vez med možgani in želodcem samo še podaljšajo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani