Interaktivni dodatki:






Datum: 22. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

8 borcev proti holesterolu, ki bi jih moral vsak poznati

Z intenzivnim uživanjem teh živil lahko pozabite na težave s holesterolom.

1. Oves: ima veliko vlaknin, ki dokazano zmanjšujejo količino škodljivega holesterola LDL v krvi. Oves namreč vsebuje beta-glukol, ki pomaga pri absorpciji LDL, ga obdela in izvrže iz telesa. Oves je zdrav tudi za celo vrsto drugih stvari.

2. Ribe: vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin, ki poleg nižjega holesterola izboljšuje vaše zdravje. Omega-3 predvsem izboljša nivo HDL holesterola (dobri holesterol), ki uravnava nivo slabega. Med najbolj uporabnimi vrstami rib so losos, sardine, sled, tuna in druge modre ribe.

3. Oreščki: mandlji, orehi, lešniki, pistacije so odlična hrana za nazor holesterola, saj so polni koristnih pol nasičenih maščob. V resnici bi pest oreščkov morali pojesti vsak dan za popoldansko malico, ker prinašajo še celo vrsto drugih prednosti, ki vplivajo na splošno počutje.

4. Fižol: preprečuje absorpcijo holesterola v telo. Študije so pokazale, da tisti, ki 2-krat na teden je fižol (dovolj je že pest fižola, ki je lahko tudi v solati) si lahko že po enem tednu zniža holesterol za 10 %.

5. Česen: že stoletja je znano, da zdravi številne bolezni, poleg tega pa preprečuje nabiranje in adhezijo holesterola po stenah krvnih žil. Najbolje je česen pojesti za zajtrk na tešče, kot bi vzeli tableto.

6. Sadje: zelo učinkoviti za nadzor holesterola so jabolka, hruške, grozdje, citrusi in vso drugo sadje, ki ima veliko vlaknin.

7. Špinača: vsebuje veliko luteina, kar špinačo uvršča med najbolj učinkovito zelenjavo, ki odstranjuje holesterol iz telesa, poleg tega pa ščiti žile pred lepljenjem. Če je le mogoče uživajte surovo špinačo.

8. Olivno olje: sredozemska prehrana je dokazano najbolj učinkovita pri uravnavanju nivoja dobrega in slabega holesterola (HDL proti slabemu LDL).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
špinača
 
oves
 
oreščki
 
olivno olje
 
fižol
 
česen
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani