Interaktivni dodatki:






Datum: 17. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

7 živil, ki jih vsak dan jeste, a jih nikdar ne bi smeli dati v usta

Ne glede na to, da o nekaterih živilih vsi govorijo, da so škodljiva, jih vseeno uživamo še naprej v nezmanjšanem obsegu. Veste katera živila so to?

1. Moka
Pšenična moka ima enak učinek v telesu, kot sladkor. Sproži neravnovesje inzulina v krvi, poviša pritisk, poleg tega pa še redi, povzroča kopičenje maščob v telesu, da o glutenu ne govorimo. O škodljivosti moke in izdelkov iz nje je bilo že ogromno napisanega in dokazanega, a se njena potrošnja ne zmanjša. V resnici celo narašča.

2. Sladkor
Toliko sladkorja, kot ga ljudje danes porabimo v enem dnevu, so ga pred 100 leti porabili v celem letu. Danes pojemo enormne količine sladkorja, čeprav je dokazano, da povzroča debelost in sladkorno bolezen, škodi trebušni slinavki, jetrom, celotnemu prebavnemu traktu, slabo vpliva na živčni sistem in povzroča otopelost. Čeprav poznamo več kot 20 vrst sladkorja, pa je dober samo naravni sladkor iz sadja, vendar le, če je v zdravih odmerkih. Mimogrede še to: kje mislite, da je več sladkorja: v kilogramu jagod ali kilogramu limon? Današnje jagode včasih komaj dosežejo 30 % toliko sladkorja, kot ga je v limonah.

3. Mleko
Čeprav še vedno velja splošno prepričanje, da otroci rastejo skupaj z mlekom, da mleko krepi kosti in spodbuja prebavo, pa današnje mleko (in mlečni izdelki) ni niti senca mleka pred nekaj desetletji. Današnje mleko oziroma mlečni sladkor povzroča številne alergije na laktozo, povzroča napenjanje, preobčutljivost na hrano, vnetja, povečuje kislost ... Temu, kar danes pravimo mleko je v resnici bela voda polna kemikalij, hormonov, agentov proti okužbam, med drugim so tudi dodatki, ki pri dojenčkih zbijajo visoko vročino, kar preprečuje telesu, da bi se branilo pred virusi. Ko boste naslednjič držali kozarec mleka raje pomislite na mandljevo, kokosovo ali celo riževo mleko. So bolj zdravi, imajo več hranil in še (skoraj) brez stranskih učinkov.

4. Krofi
Ali veste, da so krofi najslabša kombinacija za vaše zdravje? Spomnite se tega tudi, ko se bo vaš otrok basal z njimi. Krofi so navidez okusna poslastica, vendar vsebujejo ogromno trans-maščob, veliko sladkorja in še rafinirane moke. Je slabše sploh možno?!

5. Gazirane pijače
Strokovnjaki iz Cancer Epidemiology so naredili študijo v kateri so ugotovili, da se v pločevinki gazirane pijače skriva 10 žličk sladkorja in 30 do 35 mg sulfitov, kofeina in drugih dodatkov. To med drugim slabi strukturo kosti, povzroča korozijo v telesu, sladkorno bolezen, zavira delovanje možganov, prebave, povzroča sladkorno ...

6. Čips
Zaradi visokih temperatur pri katerih je izdelan čips, se tvorijo velike količine akrilamida, ki je znana rakotvorna sestavina. Poleg tega vsebuje krompirjev čips še nezdrave količine soli in maščob, kar pomeni visoke količine natrija, ta pa dviguje pritisk in holesterol in povečuje tveganje za nastanek kapi in srčnega infarkta.

7. Juhe iz vrečk
Velike količine natrija, ki jih najdemo v juhah iz vrečk, zadržujejo vodo v telesu, zavirajo delovanje notranjih organov, zamaščujejo ožilja, slabijo prekrvavitev.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
krof
 
gazirana pijača
 
moka
 
sladkor
 
mleko
 
čips
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani