Interaktivni dodatki:






Datum: 30. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki je ne smete pogrevati

Pogreta hrana ima občutno manj hranilnih in zdravih sestavin, nekatere vrste hrane pa so celo škodljive in strupene.

Nekatere vrste živil so lahko pri naknadnem segrevanju celo škodljive za zdravje. Zato, če je le mogoče, jejte sveže, ali pa hladno. To bo veliko bolje.

Raziskave kažejo, da 90 % Američanov uporablja mikrovalovno pečico za segrevanje jedi, pri tem pa se ne zavedajo nevarnosti, ki jih takšna hrana prinaša. Poleg tega mnogi hrano zavijajo v folijo, ki zaradi kislin v jedeh kemično reagira, segreta pa se spremeni v strup, ki lahko povzroča težave imunskega sistema, ščitnice, povzroča raka trebušne slinavke, raka na dojkah ...

Nič manj škodljiva ni teflonska posoda, ali pa stiropor, ki pogosto služi kot embalaža, v resnici pa vsebuje stiren, snov, ki dokazano povzroča raka.

Obstaja pa še nekaj živil, ki jih prav tako ne smemo segrevati:

1. Zelenjava z visoko koncentracijo nitratov
V to skupino spadajo zelena, korenje, pesa in špinača. Vsebujejo sicer veliko zelenjavnih nitratov, ki so nujno potrebni za vsakodnevno delovanje organizma, vendar pa bakterije v ustih v pogreti hrani nitrate spremenijo v nitrite. Z vsakim pogrevanjem postanejo nitriti vse bolj strupeni.

2. Hrana z veliko beljakovinami
Jajca, piščanec in celo gobe so beljakovinske elektrarne, ki pa z vsakim ponovnim segrevanjem vežejo nase več in več mikroorganizmov, kar lahko povzroča večjo občutljivost na viruse in druge bolezni. Segrete beljakovine so pogosto vzrok zastrupitvam.

3. Riž
Segret riž lahko povzroči nastanek bakterijske spore, ki povzroča zastrupitve s hrano. To še zlasti velja, če ste imeli kuhan riž dlje časa pri sobni temperaturi. Riž sicer lahko ponovno segrejete, vendar ga morate pred tem pravilno shraniti v neprodušni posodi.

4. Krompir
Krompirju se je tako in tako dobro izogibati, pogretemu pa še toliko bolj. Kuhan krompir ima sicer veliko vitamina B6, kalija in celo vitamina C, kar pa pri ponovnem segrevanju popolnoma izgine. Drugič segret krompir je lahko že zelo strupen, zato si ohlajenega vedno privoščite raje v krompirjevi solati.

5. Olja
Nekatera manj kvalitetna olja imajo zelo nizko toleranco na vročino in hitro postanejo rakotvorna. Zmotno je prepričanje, da je manj kvalitetno olje primernejše za pečenje, kvalitetno pa za solate. Napaka! Razlika med olji je pri sobni temperaturi minimalna, pri temperaturah nad 120 stopinj Celzija pa ogromna. Olja nižje kvalitete postajajo strupena že pri 120 stopinjah, kvalitetnejša pa ohranjajo svojo sestavo tudi do 180 stopinj Celzija.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zelenjava
 
beljakovine
 
riž
 
krompir
 
olje
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani