Interaktivni dodatki:






Datum: 15. JUN 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Ko boste to prebrali, ne boste nikdar več metali proč lupine ananasa

Če bi že prej vedeli, kaj lahko naredite z lupino ananasa in kako zdrava je, je ne bi nikdar vrgli proč. Učinki na zdravje so neverjetni.

Ali ste vedeli, da ima lupina povprečno velikega ananasa približno 334 J (80 kalorij) , nima maščob, je brez holesterola in vsebuje izredno malo natrija? Ima pa izredno veliko vitamina C in B, mangana, kot tropski sadež ima ogromno vlaknin, ki so nujno potrebni našemu telesu, in ima veliko encima bromelain in tiamina, ki sta ključna pri procesih presnove, hujšanju, krepitvi imunskega sistema ... Ananas se upravičeno uvršča med najbolj zdravo sadje, kar ga poznamo, zato je škoda, če bi zavrgli njegov najbolj hranljiv del - to so lupine.

Iz lupin ananasa lahko naredite okusen in zdrav sok.

Sestavine:

  • lupine enega ananasa
  • 1 liter vode
  • sladilo po okusu (priporočamo med, stevio ali javorjev sirup)
Priprava:

Priporočamo, da že preden razrežete ananas, sadež dobro operete. Vendarle se na lupinah lahko nahajajo škodljive snovi, poleg tega ne veste, kakšno pot je prepotoval do vas, čeprav spada ananas med manj zahtevne in ni tako močno obremenjen s pesticidi, kot drugo sadje (na primer jabolka). Ananas operite tako, da ga celega potopite v vodo v katero ste dali 2 žlici kisa, nato pa ga sperite še pod tekočo vodo.

Shranjujte lupine ananasa in jih narežite na manjše kose. Dajte jih v posodo, prelijte z vodo in zavrite. Pustite vreti 5 do 10 minut, nato odstavite in pustite, da se napitek ohladi. Precedite in na koncu dodajte sladilo.

Pijte majhne kozarčke večkrat na dan.

Zakaj?

Deluje protivnetno
Ananasov sok iz lupin ima veliko bromelaina, ki se uporablja pri zdravljenju športnih poškodb, pri zmanjševanju bolečin, zdravljenju notranjih vnetij ... V skorji ga je tudi do 3-krat več kot v sredici.

Preprečuje raka
Študije potrjujejo, da ta sok dobro deluje tudi v sozvočju s kemoterapijo, saj zavira rast rakavih celic. Proti raku je poleg bromelaina še beta karoten, ki ga je v ananasovem soku prav tako veliko, najbolj učinkovita pa sta pri zdravljenju raka na debelem črevesju.

Prednosti za srce
Cela vrsta raziskav potrjuje, da ananas krepi srčno mišico, čisti ožilje, organizmu daje energijo. Če pojeste sredico ananasa, poleg pa popijete še skodelico ananasovega soka, se tveganje za bolezni srca in ožilja zmanjša tudi za 70 odstotkov.

Plodnost
Beta karoten, baker, cink, folna kislina in vitamini iz ananasovega soka povečujejo plodnost tako pri moških, kot ženskah. Ananasov sok deluje tudi kot afrodizijak.

Astma
Številne študije so potrdile, da ananas pozitivno vpliva na simptome astme, še posebej to velja po večjem fizičnem naporu. Po vsaki uri fitnesa popijte skodelico domačega ananasovega bistrega soka.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani