Interaktivni dodatki:






Datum: 8. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Čudež sibirskih borovnic

Stara severnoameriška plemena so jo uporabljali kot hrano in kot zdravilo, svet pa je nanjo postal pozoren po nesreči v Černobilu. Ali veste za kateri sadež gre?

Aronija učinkovito čisti organizem pred škodljivimi snovmi, predvsem pa težkimi kovinami. Je izredno učinkovita predvsem proti malignim boleznim. Številne študije so pokazale, da aronija zavira rast rakavih celic in jih celo uničuje. V velikem odstotku uničuje maligne celice tumorjev v možganih, pljučih, raku dojk, debelega črevesa, jetrih ... Kot izjemen antioksidant preprečuje nastanek prostih radikalov, krepi zdrave celice in bogati krvno plazmo s čimer upočasnjuje procese staranja in preprečuje kronične bolezni.

Domovina aronije je Severna Amerika, domorodci pa so jagode aronije stoletja uporabljali kot hrano in zdravilo. Spada v rod grmičevja in lahko zraste od 1 do 3 metre v višino. Raste v vlažnih gozdovih in močvirjih, zelo pogosto pa jo najdemo kot okrasno rastlino. Zato ker je odporna na mraz in prenese tudi temperature do -47 stopinj Celzija, ji mnogi zato pravijo tudi sibirska borovnica.

Plodovi aronije so bogati z vitamini C, E, B2, B6, folno kislino. Uvršča se med zdravilne rastline, plodove pa lahko uživamo sveže, sušene ali predelane v marmelado, poznamo aronijevo vino, pivo, sladoled, dodajajo jo celo v kruh.

Svet pa je na aronijo postal pozoren po nesreči aprila 1986 v jedrski elektrarni v Černobilu v Ukrajini. Takrat so plodove aronije najprej uporabljali za blaženje zdravstvenih težav pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni močnemu sevanju. Na veliko presenečenje raziskovalcev se je pri nekaterih bolnikih zdravje povsem izboljšalo, tudi bolezni, ki so jih imeli pred nesrečo. To je sprožilo val raziskav predvsem v Rusiji, na Finskem in Švedskem.

Najbolj zdravilna je črna aronija, ki ima v 100 gramih plodov kar 1752 mg polifenolov, 1480 mg antocianina in 664 mg proantocianidina. To so tudi najvišja vrednost doslej izmerjena v rastlinah. Rdeča in vijolična aronija ima sicer manj polifenolov, vsebuje pa zato več folne kisline.

Če aronijo primerjamo z drugim sadjem po indeksu ORAC (absorbcijska kapaciteta orac je indeks, ki meri moč antioksidantov - www.oracvalue.com) je njen vpliv na naše zdravje izreden. Priporočen dnevni vnos ORAC je 1.670, 100 gramov aronije pa ima 16.062 mikromolov / 100 gramov. Za primerjavo povejmo še, da imajo ingver 14.840, borovnice 9.621, jabolka 2.210, brokoli 2.160, avokado 1.922, pomaranče 1.819 ... Ministrstvo za kmetijstvo ZDA je novembra 2007 naredilo primerjavo 276 vrst sadja in zelenjave in po številu antioksidantov uvrstilo aronijo na prvo mesto.

Trenutno potekaj raziskave o vplivu aronije na znižanje holesterola, kolorektalnega raka, vpliv na bolezni srca in ožilja, želodčne bolezni sluznice, odpovedi jeter, vnetje oči, raka materničnega vratu, arterijske hipertenzije ...

Kako maksimalno izkoristiti aronijin potencial na zdravje?

Čeprav aronija cveti avgusta, pa lahko čez celo leto uživamo zamrznjene ali posušene plodove ter seveda naravne sokove. Zelo zdravilna je naslednja kombinacija:

Sestavine:

    1 dcl naravnega soka aronije (takega brez sladkorja)
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1/2 majhne žličke cimeta
Priprava:

Vse sestavine zmešajte, po okusu jih lahko razredčite s hladno vodo. Tak sok popijte zjutraj, ali pa vsaj pol ure pred kosilom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani