Interaktivni dodatki:






Datum: 18. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

10 živil, zaradi katerih boste jedli manj

Če bi radi na preprost način brez odrekanja in občutka lakote izgubili kilograme, potem jejte čim več te hrane ...

Dejstvo je, da nekatera hrana pošlje v možgane signale, ki pomirjajo apetit in zaradi tega manj jeste. Spet druga hrana ima celo negativen vpliv. Sladoled in pica sta takšna, da ste hitro lačni, čeprav ste pravkar pojedli veliko porcijo. Temu ob bok pa je potrebno dodati še vpliv posameznih živil na naše zdravje, kar zelo zakomplicira in zoži izbor primerne hrane. Pa vendarle si oglejte nekaj vrst hrane, ki jo je priporočljivo uživati in, ki vas bo uspešno obranila pred napadom apetita.

1. Jabolka
Jabolka imajo veliko vlaknin in predvsem tekočine, ki bo napolnila želodec in vam dala občutek sitosti. Priporočamo, da pojeste jabolko približno pol ure pred vsakim obrokom. Količina zaužitega obroka po jabolku je za 20 do 40 % manjša.

2. Avokado
Že polovica avokada vas bo nasitila do te mere, da boste pojedli četrtino manj, kot sicer. Poleg tega vsaj za tri ure ne boste čutili lakote. Če torej pojeste avokado, potem lahko kosilo, boste brez težav vzdržali do večerje. Predvsem pri ženskah so raziskave pokazale, da so bile anketiranke v 22 do 24 % bolj site.

3. Stročnice
Fižol, leča, čičerika in grah so bogate z beljakovinami, imajo veliko prehranskih vlaknin, antioksidantov, vitaminov kompleksa B, železa ... Več stročnic vam lahko pomaga učinkovito nadzorovati vas apetit. Raziskave so pokazale, da je 31 % anketiranih po obroku s stročnicami bolj sitih.

4. Juha
Juhe vseh vrst so izredno pomembne. Imajo malo energije, v želodcu pa zavzamejo veliko volumen, zaradi tega je vnos kalorij med obroki za približno 20 % nižji. Juhe so zelo koristne in zdrave pri hujšanju. Pa še lahko prebavljive so.

5. Kisle kumarice
Kisle kumarice, kislo zelje in ostala fermentirana živila pomagajo okrepiti vez med črevesjem in možgani. To pomeni, da možgani hitreje dobijo signal, da ste siti, poleg tega pa vsebujejo fermentirana živila veliko probiotikov, zdravih bakterij, ki pomagajo pri prebavi. Probiotiki dokazano zmanjšujejo apetit, krepijo zdravje in so odlična pomoč pri hujšanju.

6. Temna čokolada
Ko vas napade želja po sladkem, pojejte košček, ali dva temne čokolade. To ščiti srce, krepi ožilje, zniža krvni pritisk, hkrati pa pripomore, da se vam zmanjša apetit po sladki in slani hrani. Raziskave so pokazale, da tisti, ki so pred kosilom jedli temno čokolado, so zaužili 17 % manj energije.

7. Jajca
Ko jeste jajca za zajtrk, lažje vzdržite do kosila. Raziskave so pokazale, če pojeste 1.256 J (300 kalorij) za zajtrk pri čemer pojeste 30 do 39 gramov beljakovin (jajca, siri in klobase), potem vam do kosila ne bo potrebna nobena malica, pa tudi čez dan boste zaužili do 20 % manj energije. Če jajca vključite še v kosilo, potem bo občutek sitosti trajal do večerje.

8. Oreščki
Nutricisti priporočajo, da se zjutraj dobro najeste, 3 ure kasneje pa pojeste pest arašidov, ali lešnikov, ali orehov, ali mandljev, ali 3 žlice arašidovega masla, pa vas bo občutek sitosti spremljal še naslednjih 12 ur. Poleg tega imajo oreščki veliko drugih hranljivih snovi, kar bo pozitivno vplivalo na vaše zdravje (učinek bo toliko večji, če boste to počeli vsak dan). Izogibajte se le kombinacije oreščkov v sladkim in slanim. To povzroči nasproten učinek, še posebej sol.

9. Ovsena kaša
Najbolj učinkovit način vojne z apetitom je 100 gramov ovsene kaše pomešane z 2 dcl mleka. Ta mešanica ima veliko vlaknin in beljakovin, kar krepi srce, ureja prebavo, preprečuje dehidracijo telesa in je v vseh ozirih zelo zdrava, hkrati pa bodo napadi lakote povsem izginili. Ovsena kaša z mlekom je idealna za zajtrk in tudi večerjo.

10. Voda
Voda je edino nevtralno živilo brez energije, ki pa preprečuje dehidracijo, izboljšuje razpoloženje, krepi delovanje notranjih organov ... Testi so pokazali, da lahko s kozarcem vode 10 minut pred obrokom "prihranite" 418 J (100 kalorij). To je dobro vedeti, ko boste naslednjič razmišljali o popoldanskem prigrizku.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani