Interaktivni dodatki:






Datum: 6. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Česar še niste slišali o japonskem zelenem čaju, pa bi morali

Japonski zeleni čaj matcha zdravi raka, topi maščobe in bistri um

Japonski zeleni čaj matcha spada med najstarejše in najmočnejše pijače na svetu. Na japonskem in na kitajskem ga poznajo že tisočletja, uporabljali pa so ga predvsem budistični menihi za boljšo koncentracijo in bistrejši um. Prvi recept za pripravo čaja je namreč iz leta 1191.

Posebnost matcha čaja je nenavaden okus, ki je rahlo grenak, in temen odtenek zelene barve. zelo pomembno pa je, da matcha čaja ne precedimo, kar pomeni, da pojemo tudi čajev prah, ki ima veliko vlaknin in tudi kopico mineralnih snovi. Za matcha čaj velja, temnejši kot je, močnejši je. To namreč pomeni, da vsebuje veliko klorofila in ima veliko antioksidantov. Testi kažejo, da ima čaj matcha celo 137-krat več antioksidantov, kot ostali zeleni čaji. Poleg tega ima skodelica matcha čaja toliko mineralov in vitaminov, kot 10 skodelic zelenega čaja. Od antioksidantov je 60 odstotkov vseh posebna vrsta katehina, ki se imenuje tudi EGC in je znan zaviralec raka. Katehini imajo tudi antibiotične lastnosti, zato vplivajo na zdravje v celoti.

V skodelici matcha čaja je veliko kalija, vitaminov A in C, železa, proteinov in kalcija. Krepi imunski sistem, znižuje slab holesterol v krvi, pomaga zdraviti bolezni srca in ožilja ... Matcha čaj vsebuje 5-krat več kofeina, kot kava.

S pitjem matcha čaja lahko tudi hujšate, saj pospešuje prebavo in tako pomaga telesu pri izgorevanju maščob. Poleg tega preprečuje prezgodnje staranje, ščiti pred ultravijoličnimi žarki in kožnimi bolezni. Z njim lahko razstrupimo svoje telo. Ker je odličen antioksidant, pomaga pri boju proti raku ...

Kako pripraviti matcha čaj?

Najprej zavrite vodo in, ko začne vreti, jo odstavite in pustite, da se ohladi na 80 stopinj Celzija. Za skodelico zdravega napitka dodajte zvrhano žličko čaja v prahu. Nato stepajte tako dolgo, da se napitek nekoliko ohladi, postane gladek, na vrhu pa se naredi nežna zelena pena.

Čaj je primeren za diabetike, znižuje apetit in pomaga pri hujšanju.

Še to. Matcha čaj je zelo zanimiv tudi kot hladen napitek. V pol litra prekuhane in ohlajene vode zmešajte žlico čaja (količino lahko prilagajate okusu), dodate žlico ingverja v prahu in sok ene limone. Dodate lahko še žlico ali dve javorjevega sirupa in dobili boste izredno svež in zdrav napitek.

Čaj matcha lahko dodate tudi k špinači, mesnim jedem, solati, celo testeninam ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani