Interaktivni dodatki:






Datum: 7. JAN 23 - DOBRO JE VEDETI

Za okužbe sečil krivo slabo vreme. Kako se ozdraviti?

V času nizkih temperatur se poveča tudi število okužb sečil. Razlog je pogosto ta, da nismo dovolj dobro oblečeni.

Težave s sečili so pozimi zelo pogoste. Do težav pride, ko temperature padejo pod ničlo, ko sedimo na mrzlih klopeh, predvsem pa, ker nismo primerno oblečeni in obuti. To še posebej velja za ženske, ki 30-krat pogosteje zbolevajo, kot moški!

Statistike kažejo, da je za težave s sečili v 70 % primerov kriva bakterija E.coli, ki je tudi najpogosteje kriva tudi za vnetje mehurja. 15 % vseh predpisanih antibiotikov v Sloveniji se predpiše zaradi vnetij sečil.

Kaj narediti, da se izognemo vnetju sečil in mehurja?

  • Najboljša zaščita je topla obleka in topli čevlji.
  • Pijte veliko tekočine, predvsem toplih čajev, mleka, kakava ... Najboljši so čaji šipka, kopriv, kamilice in bezga.
  • Priporočljivo je vsak dan pojesti (popiti) skodelico bistre juhe. Juha zelo hitro in učinkovito od znotraj pogreje telo, poleg tega pa pospeši izločanje tekočine, s tem pa gredo iz telesa tudi toksične snovi. Seveda so zelenjavne juhe veliko bolj hranljive od mesnih.
  • Nikar ne pijte gaziranih pijač, ki pospešujejo vnetja in ustvarjajo občutek hladu. Poleg tega vsebujejo veliko kemičnih snovi, ki telesu jemljejo energijo. Poleg tega si zapomnite, da tekočina, ki se zadržuje v telesu, samo še dodatno pospešuje razmnoževanje škodljivih bakterij.
  • Alkohol ima podobne učinke, kot gazirane pijače, zato vam ga prav tako odsvetujemo.
  • Jejte veliko brusnic, borovnic, črnega ribeza, pomaranče, jabolka, granatne jabolka ... S tem boste zdravili vnetja (delujejo neposredno na sluznico mehurja), očistili telo, vsi ti sadeži pa vsebujejo veliko sladkorja D-manoza, ki preprečuje zadrževanje bakterij na stenah sečil. D-manoza je primeren celo za diabetike, saj ne povečuje nivo sladkorja v krvi. Ob tem moramo poudariti, da D-manoza ne uničuje bakterij, pač pa jih samo veže nase, zato je zelo pomembno, da ne zadržujete vode v telesu.
  • Izogibajte se začinjeni hrani, še posebej slanim jedem, ki zadržujejo vodo v telesu.
Za konec pa še nasvet na katerega velja biti pozoren. Če se vam vnetja mehurja pogosto pojavljajo, je to lahko tudi znak, da imate zakisano telo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani