Interaktivni dodatki:






Datum: 20. JAN 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Kako v česnu prebuditi vulkan zdravja

Že res, da je česen izredno zdrav (tudi proti zimskim nadlogam), vendar ga morate znati aktivirati.

Česen je pravi zaklad zdravja, to vemo. Uporabljali so ga že v antiki kot terapevtsko sredstvo in sredstvo proti zastrupitvam. Danes le redki vedo, da je za to zaslužna aktivna spojina alliin, ki se na zraku spremeni v alicin, znanstveniki pa si še niso na jasnem, kako segrevanje česna vpliva na njegove zdravilne lastnosti.

V česnu je veliko žvepla, kar povzroča neprijeten vonj, hkrati pa je dobro razkužilo. Ko česen režemo, se na zraku začne tvoriti zdravilna učinkovina alicin, ki je izjemno močan antibiotik, naravni antibiotik in eden od ključnih elementov črevesne flore. Alicin je izredno dober tudi pri premagovanju virusov, glivic in drugih zajedavcev, ima antibakterijske lastnosti, v zadnjem času pa znanstveniki odkrivajo, da je česen prav zaradi alicina dober tudi pri premagovanju rakavih bolezni, predvsem raka na debelem črevesju, želodcu, prostati, dojkah, pljučih.

Vendar pa ima alicin eno težavo. Je sicer zelo neobstojen in se hitro spremeni v različne žveplove spojine.

Pri Geore Mateljan fundaciji, sklicujoč se na mnoge znanstvene raziskave, predlagajo uživanje čim več praženega česna in sicer v kombinaciji s kvalitetnim olivnim oljem.

Na ponev kanite nekaj kapljic olivnega olja, segrejte olje na 121 stopinj Celzija (to je optimalna temperatura), nato dodajte česen, ki ste ga previdno olupili in šele na ponvi rahlo sploščili. Pražite približno 5 do 10 minut, nato pa strok poskusite pojesti še, ko je vroč.

Pazite le, da olja ne segrejete na več kot na 177 stopinj Celzija, ker se potem začne tvoriti akrilamid.

Okus bo nekoliko grenak, a v tej kombinaciji poln zdravja. Priporočljivo je, da na dan pojeste dva vroča stroka, največji učinek pa bo zjutraj na tešče.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani