Interaktivni dodatki:






Datum: 9. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi, če gripo zdravite s sladoledom?

Morda se še kdo spomni, da so naše babice zdravile gripo in prehlad s sladoledom. Tu je zgodba o ponovnem rojstvu zdravilnega sladoleda.

Zgodba o zdravilnem sladoledu je tudi zgodba o Jeni Britton Bauer, začela pa se je leta 1996, ko je mladenka zaključila študij umetnosti na univerzi v Ohiu v ZDA. Tema njene diplomske naloge je bila zgodovinski razvoj obrtniških sladic, zato je bilo pričakovano, da bo Jeni tudi v svoji trgovini, ji jo je tega leta odprla, ponujala slaščice iz različnih zgodovinskih obdobij. Posel ji je hitro stekel, ljudje pa so bili navdušeni nad domačnostjo in preprostostjo okusov. Leta 2002, ko se je s svojo slaščičarno razširila še na sever ZDA in Kanade, je odprla specializiran obrat za proizvodnjo sladoleda. Njeni sladoledi narejeni po starodavnih recepturah in z okusi, ki so mnoge spominjali na otroštvo, so postali ne samo lokalna, pač pa tudi svetovna uspešnica. Bauerjeva je leta 2012 od Ameriškega združenja za hrano prejela nagrado za najboljši sladoled (zmagala je z limoninim zamrznjenim jogurtom), leto kasneje pa je bila druga v kategoriji industrijskih sladoledov.

Danes je Bauerjina znamka sladoledov Splendid med najbolj prestižnimi znamkami sladoledov v ZDA, njen največji hit pa je sladoled za zdravljenje gripe in prehladov.

Objavljamo posodobljen Jeninin recept, ki so ga nekoč uporabljali Eskimi, poznan pa je tudi pri nas (predvsem po zaslugi čebelarjev). Prav je, da ga ne pozabimo.

Sestavine:

  • 4 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • sok 4 limon
  • 4 žlice medu
  • 1 žlica ingverja v prahu
  • ščepec rdeče paprike
  • 2 žlici viskija
  • 2 žlici pektina
Priprava:

Najprej segrejte pomarančni sok - optimalna temperatura je 72 stopinj Celzija. Pri višjih temperaturah se hranljive snovi lahko izgubijo. Nato dodajte med, ingver in papriko. Vseskozi mešajte dokler se med povsem ne raztopi. Nato posodo odstavite in počakajte, da se ohladi na sobno temperaturo.

Dodajte še sok limon, viski in pektin. Še enkrat vse skupaj dobro premešajte in dajte v zamrzovalnik, da se strdi.

Skrivnost tega sladoleda ni samo v zdravih sestavinah, ki vsebujejo ogromno vitamina C in drugih hranljivih snovi, ki krepijo imunski sistem. Sladoled pomaga pri zbijanju vročine, blaži bolečine v sklepih, ingver ima tudi močne protivnetne lastnosti. Zgodba zase pa je pektin.

Pektin je tista komponenta, ki povezuje celične stene v rastlinah in sadežih. Pektini so namreč prehranske vlaknine, ki v vodi nabreknejo in se v prebavnem traktu ne razgradijo. Pektin tvori zaščitno plast na sluznici, izredno učinkovito pa varuje pred draženjem (od grla, želodca do črevesja). Poleg tega pektin spodbuja izločanje holesterola in igra pomembno vlogo pri razgradnji ogljikovih hidratov in žolčnih kislin.

Še to: sladoled jejte počasi, dobro pa je, da ga v ustih segrejete na telesno temperaturo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani