Interaktivni dodatki:






Datum: 24. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Začimba, pri kateri smo zaradi razširjenosti pozabili na njeno zdravilno moč

Lovorov list spada med najboljše mediteranske začimbe, ki je povrhu vsega še zelo zdrav. Vendar le, če ga znate pravilno uporabljati.

Lovorov list je pri nas zelo razširjen. Verjetno zato, ker je seznam jedi, kjer ga je mogoče uporabiti, zelo dolg. V osnovi poznamo dve vrsti lovorja: turškega in kalifornijskega.

Turški je seveda izvoren in najbolj hranljiv, kalifornijski pa ima neprimerno močnejši okus in občutno manj zdravilnih substanc. Turški se najbolje podaja k jedem, ki vsebujejo paprike ali korenje. Kalifornijski ima nekoliko bolj izrazit cvetlični vonj in je zato manj primeren za kuhanje. V obeh primerih ima svež lovor tako izrazit okus, da lahko postane prevladujoč in pokvari jed. Svež lovor se uporablja le pri določenih vrstah sladic, najboljši pa je posušen turški, ker je zelo nezahteven glede priprave in količine.

Ker lovor spada med mediteranske začimbe, se najbolje poda k morskim sadežem, obvezen pa je pri vseh juhah in enolončnicah. Z njim lahko izboljšate okus tudi polenti, namazom vseh vrst, mesnim jedem, še posebej pečenim ...

Posušeni listi pa niso edini način uporabe. Pogosto naletimo na lovorjevo olje, ki deluje proti krčem in bolečinam, hkrati pa redči kri. Spodbuja regeneracijo telesa, izboljša prekrvavitev tkiva in zdravi vnetja.

Zanimiv je tudi lovorjev kis. V steklenico kisa damo 10 do 15 lovorjevih listov in jih potopim tako, da so vsi prekriti s kisom. Za 2 tedna steklenico postavite v temen in hladen prostor, pa boste dobili kis zanimivega okusa. Ne bo vam žal.

Lovorjev čaj je zelo primeren za lajšanje bolezni dihal in je na splošno krepčilen. Približno 3 dcl vode zavrite. Nato pa v kozarec dajte 3 liste in jih prelijte z vrelo vodo. Pustite, da se ohladi in popijte.

In kako prepoznati dober lovor?

Lovor mora vedno biti shranjen v stekleni posodi. Stik s plastiko ali kovino mu lahko spremeni okus. Na splošno velja, da je uporaben največ 2 leti star lovor. Približno starost lahko ocenite tako, da zamete list lovorja, se zravnate in na višini prsi prelomite list. Če boste zaznali lovorjevo aromo, potem je še povsem uporaben za kuho. Če ne, pa ga raje zamenjajte z novejšim.

Še to ... Lovor so tisočletja uporabljali kot sredstvo za deratizacijo. Vonj po lovorju namreč odganja ščurke, mravlje in druge insekte.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani