Interaktivni dodatki:






Datum: 8. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh

Spada med žitarice, čeprav to ni. Botanično je namreč bliže rabarbari in zelju, ima pa izredne zdravilne učinke. Veste, kaj je to?

Ajdo so v 12. stoletju iz Kitajske prinesli v Evropo križarji, najbolj pa se je prijela prav v naših krajih. Dolga leta je veljala za hrano revežev in kmetov. Še več! Kmetje, ki so sadili ajdo, so bili oproščeni davkov (desetnine).

Ajda ne vsebuje glutena, zato je primerna za bolnike s celiakijo. Čaj iz posušene cvetoče ajde se je stoletja uporabljal za zdravljenje krčnih žil. Z ajdovimi luščinami so nekoč polnili vzglavnike, ker naj bi to odganjalo alergije in bolezni vseh vrst (spanje na ajdovi posteljnini naj bi čez noč ozdravilo vse bolezni). Zelo zdravilen je gorski ajdov med, ki je celo v Sloveniji redkost. Razlog je, da se sadijo hibridne vrste ajde, ki imajo sicer večji hektarski donos, a manj zdravilnih učinkov.

Ajda vsebuje 71 % škroba, a njena največja moč so esencialne aminokisline (največ je lizina, treonin in triptofana) in antioksidanti (rutin in tanin). Vsebuje veliko železa, cinka in selena.

Ajda si je priljubljenost pridobila predvsem zaradi vsestranske uporabnosti. Iz nje je mogoče narediti palačinke, kruh, testenine, pecivo, polento ... Osnova za vse te jedi je kuhana ajda, ki jo najprej pod tekočo vodo dobro sperete, prelijete z vodo in na zmernem ognju kuhajte približno 20 minut dokler voda ne izpari.

Za izredno zdrav zajtrk zmešajte kuhano ajdo z rozinami, ali suhim sadjem, ali mešanico svežega sadja. Vse skupaj prelijte z mandljevim mlekom in dodajte med in cimet po okusu. Dobili boste izredno hranilen in zdrav zajtrk.

Kuhano in odcejeno ajdo lahko prepražite skupaj s čebulo in je odličen dodatek k mesnim jedem, nekateri pa jo celo dodajajo k solatam. Če k praženi ajdi dodate liste sveže bazilike ali sesekljanega koriandra, lahko ajdo uporabite namesto solate.

Ajdove palačinke pripravite tako, da uporabite 250 gramov ajdove moke, 3 dcl mleka, 1,5 dcl mineralne vode, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja in čajno žličko sode bikarbone. Ko iz teh sestavin pripravite zmes za palačinke, je pomembno, da vse skupaj postavite za 30 minut v hladilnik.

Naj se ajda spet vrne na naše mize.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani