Interaktivni dodatki:






Datum: 17. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

Kaj pomeni, če telo oddaja vonj amoniaka

Če v svojem potu zaznate vonj amoniaka, potem je to znak, da ste pretiravali. Preverite s čim in zakaj?

Dr. William Roberts iz Univerze v Minnesoti, je razvil prav posebno teorijo, ki bo verjetno vsem nam spremenila življenja. Govori namreč o tem, kako fizična aktivnost vpliva na vonj našega telesa, na vonj potu. Če ste po napornem treningu občutili vonj, ki spominja na kopalniška čistila, potem veste, da pretiravate in nekaj ne delate prav.

Vsako telo za svoje delovanje potrebuje ogljikove hidrate. Če so vaši treningi fizično naporni in nimate dovolj ogljikovih hidratov, začne telo trošiti proteine oziroma beljakovine. Če se to zgodi, ne boste prav nič shujšali in tudi počutili se ne boste bolje. Namreč, ko telo začne koristiti proteine, se izloča amoniak, ki pa je v večjih odmerkih za telo škodljiv. Tak amoniak najprej prispe v želodec, potem pa še v jetra. Ko jetra ne morejo več prebaviti velikih količin amoniaka, se ta začne izločati skozi kožo, pojasnjuje dr. Roberts.

To je zelo pogost pojav pri ljudeh, ki so na proteinskih dietah ali, ki pretiravajo s telesno aktivnostjo. Poleg tega to pomeni, da telesu manjkajo ogljikovi hidrati, vendar ne katerikoli, pač pa kompleksni ogljikovi hidrati. Za enostavne namreč velja, da jih naš metabolizem spremeni v sladkor (to se zgodi, ne boste verjeli, v 8 sekundah po tem, ko grižljaj pogoltnete), kompleksne ogljikove hidrate pa telo predeluje več ur (pogosto tudi 3 in več), kar daje telesu podobno energijo, kot maščobe.

Kompleksne ogljikove hidrate najdemo v sadju in zelenjavi, pa tudi v krompirju in rižu, ki pa žal razen škroba, nimata veliko drugih hranljivih snovi.

Bistvo teorije dr. Robertsa je, da tudi s telovadbo ni dobro pretiravati. Za zdravo telesno aktivnost se šteje že pol ure umirjenega sprehoda na dan. Vsako pretiravanje in pretirano obratovanje mišic ima negativne posledice.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani