Interaktivni dodatki:






Datum: 15. NOV 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

3 stvari s katerimi si uničujemo metabolizem in to počnemo vsak dan

Metabolizem je niz mnogih kemijskih reakcij, ki omogočajo, da telo deluje nemoteno. A kaj, ko se največjih zaviralcev niti ne zavedamo.

Metabolizem poleg hrane in telesna aktivnosti zavirajo še tri navidez drobne stvari, ki jih počnemo vsak dan in močno vplivajo na delovanje telesa. Na te stvari bodite pozorni zlasti v jesenskih in zimskih mesecih, ko je še posebej pomembno, da telo iz hrane počrpa čim več hranljivih snovi.

1. Pomanjkanje spanca
Človeško telo potrebuje od 7 do 9 ur spanca. Raziskave kažejo, da je pomanjkanje spanca tesno povezano z zmožnostjo razgrajevanja sladkorja. Manj spanca pomeni več sladkorja v krvi. Res je, da vam tu in tam kaka neprespana noč še ne bo škodila, a če se to dogaja 3 noči zapored, je to že zelo nevarno. Še posebej, če je vaš sladkor povišan kljub dovolj spanca.

Sladkor pa ni edini problem. Če premalo spite, se telo skuša privaditi temu tempu in določene procese izvede hitreje in bolj površno, kot bi bilo treba. V več kot 30 % je to razlog za nastanek žolčnih, želodčnih, ledvičnih kamnov, to so tudi pogosti vzroki za kalcinacijo v mišicah, pride lahko do porušenega ravnovesja hormonov, poleg tega pa premalo spanca tudi redi.

2. Jutranja dehidracija
Jutranja dehidracija je najnevarnejša oblika dehidracije. Je pravi šok za telo. Namreč, telo med nočjo metabolne procese upočasni, vnos vode za približno 8 ur pade na nulo, poraba vode pa ne. Četudi telo dela počasneje, potrebuje vodo.

Ko vstanete, se notranji procesi aktivirajo s polno močjo, zato je zelo pomembno, da zjutraj, takoj ko vstanete, popijete vsaj 3 do 5 dcl vode. To vam bo dalo dovolj energije za čez dan, zmanjšalo apetit, zmanjšalo napihnjenost, poleg tega pa deluje tudi očiščevalno. Strupe, ki so se nabrali od prejšnjega dne, boste z jutranjo vodo najlažje in najhitreje spravili iz telesa. Jutranja voda namreč deluje tudi kot diuretik.

Če želite dobro za svoje zdravje, popijte vodo pred kavo, ker kava samo še povečuje dehidriranost telesa!

3. Preveč sedenja
Veliko ljudi potem, ko 8 ur spi, še naslednjih 8 ur sedi. Ležanje in sedenje upočasnjuje prekrvavitev, upočasnjuje matabolizem, moti prebavo, povzroča napihnjenost in nabiranje vode v sklepih in različnih delih telesa, poveča se zakisanost ... Zdravniki pravijo, da bi se na vsakih 45 morali vsaj 5 minut stati oziroma se sprehajati, še bolje pa je, če naredite vsaj 5 počepov (počasi, vsakih 10 sekund enega). To priporočilo je staro že več kot pol stoletja, celo šolske ure so naravnane na to, a se ljudje potem, ko pridemo v službe, premalo zavedamo, kako pomembni so petminutni odmori. Kar nekaj raziskav potrjuje, da se poveča prekrvavitev, kar pomeni, da možgani dobijo več energije, pa tudi metabilizem bo pravilneje deloval.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani