Interaktivni dodatki:






Datum: 12. OKT 23 - ZANIMIVOSTI

Prinaša pembrolizumab novo upanje za bolnike z rakom?

Rak je druga najpogostejša bolezen v Evropi, strošek zdravljenja na leto pa je 126 milijard evrov - Nova generacija zdravil tudi že v Sloveniji

Vsako ozdravljenje raka je velika zmaga, če pa lahko ob tem govorimo še o učinkovitem zdravilu, ki je dostopno slovenskim bolnikom, pa toliko bolj. "Pembrolizumab prinaša novo upanje za boljše življenje, pri nekaterih pa celo ozdravitve," je povedala dr. Janja Ocvirk, specialistka internistka z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Besede mnogih drugih zdravnikov, ki so zdravili z novim zdravilom, so še bolj pompozne. Govorijo namreč o zgodovinski prelomnici, ki bo popolnoma spremenila naše dojemanje raka in njegovo zdravljenje. Pembrolizumab je namreč namenjen bolnikom z razsejanim melanomom, ki bi sicer imeli le še malo življenja pred sabo, z novo terapijo pa lahko celo povsem ozdravijo.

Trenutno najodmevnejša zgodba o pembrolizumabu se je začela leta 2011, ko so pri Američanki Kathy Thomas diagnosticirali melanom. Rak se ji je razširil tudi na jetra in levo dojko. Bila je na številnih zdravljenjih, ki naj bi ustavila napredovanje melanoma. Nekatera so delovala, a ne popolnoma. 5 mesecev kasneje so ji odstranili levo dojko in nekoliko omilili simptome.

Približno leto dni po tem, se ji je stanje poslabšalo, tokrat bolj kot prvič. Po naključju je spoznala dr. Antonia Ribasa iz UCLA (ameriški komparativni center za proučevanje raka). Predlagal ji je, da bi preizkusila novo zdravilo: zaviralec receptorjev PD-1. Ko je Thomasova samo pomislila, da bi morala še enkrat skozi naporna zdravljenja, je vedela, da za to nima več moči. Bila je namreč na vozičku, vsak dan je bruhala, lasje so ji skoraj povsem izpadli ...

Kako o zdravljenju razmišlja Thomasova tri leta po prvi diagnozi, lahko vidite v spodnjem videu (ogled na YouTube omogoča vklop slovenskih podnapisov):

Thomasova danes ni več na vozičku, lahko hodi, se dobro počuti in ima spet voljo do življenja. Ob tem pa je treba dodati, da so doslej v ZDA s tem zdravilom uspešno zdravili več kot 600 bolnikov, bistveno pri tej metodi pa je da zdravilo nima večjih stranskih učinkov.

Kožni rak oziroma melanom je edini rak, ki ga lahko vidimo, če smo dovolj pozorni. Kljub številnim opozorilom in ozaveščanju v medijih, je eden najnevarnejših rakov, ki mu nekateri celo pripisujejo epidemiološke razsežnosti. Tudi v Sloveniji se število bolnikov vsako leto povečuje in jih je trenutno že približno 500, vseh bolnikov z diagnosticiranim melanomom pa je bilo leta 2011 4.598. Ocenjen odstotek preživetja je od 15 do 20 %.

Zdravljenje melanoma je zelo naporno in izčrpavajoče. Začne se s kirurško odstranitvijo tumorja na koži. Če gre za velik tumor, sledi biopsija varovalne bezgavke in njena odstranitev. Najnevarnejši je razsejani melanom, ki napade tudi ostale organe.

Pred natanko enim letom je Ameriški urad za hrano in zdravila predčasno izdal dovoljenje za uporabo pembrolizumaba za zdravljenje napredovalnega melanoma. Statistični podatki danes kažejo, da 80 % bolnikov ne čuti nikakršnih stranskih učinkov zdravljenja (večinoma gre za slabost, utrujenost, drisko, srbenje, izpuščaje in zmanjšanje teka). Pembrolizumab je namreč prvo zdravilo iz skupine zaviralcev receptorja PD-1 in sodi v skupino zdravil za imunoterapijo. Deluje tako, da blokira povezavo rakavih celic z nadzornimi točkami na imunskih T-celicah. S tem se okrepi bolnikov imunski sistem, ki se lažje spopade z napadom tumorja. Zdravilo prepreči tumorskim celicam, da bi onesposobile imunski sistem in njegovo delovanje. Na receptor PD-1 se veže protitelo in prepreči, da bi se nanj oprijela tumorska vez (ligand).

Dr. Ocvirkova še dodaja: "Pembrolizumab je dostopen na Onkološkem inštitutu v Ljubljani v okviru tako imenovanega programa sočutne uporabe za bolnike z napredovalim melanomom po izčrpanem standardnem zdravljenju metastatskega melanoma. Prihod takega zdravila je pomemben, ker je to bistveno učinkovitejše zdravljenje, kot smo ga imeli. Daje zelo dobre odgovore na zdravljenje, podaljša preživetje, izboljša kakovost življenja teh bolnikov. Bolnikom prinaša novo upanje na daljše življenje. Pri nekaterih pa dosegamo celo zazdravitve."

Več informacij najdete po spletni strani www.ko-rak.si/o-raku/melanom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani