Interaktivni dodatki:


(Mypregnancyexpert.com)



Datum: 1. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj jesti po bruhanju

Vseeno je, ali bruhate zaradi bolezni, ali pa bruhanje umetno izzovete, želodec potrebuje nekaj za pomiritev.

Ve se, kako potuje hrana skozi naše telo. Če pa se ta pot spremeni (temu pravimo bruhanje), pa lahko kislina močno razdraži tiste predele prebavnega trakta, ki niso vajeni tako močnih snovi. Želodec je pri tem najbolj občutljiv, saj ga že vsaka najmanjša sprememba vznemiri. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da po bruhanju zaužijete stvari, ki pomirjajo, predvsem pa morate piti veliko tekočine.

Med najprimernejša živila po bruhanju priporočamo toast ali prepečenec, vse vrste suhih keksov, banane in bistre juhe ... Ta živila namreč nevtralizirajo in zmanjšujejo želodčno kislino, ne izzivajo dodatnega napora želodca in ustavljajo presnovo. Počakajte vsaj pol ure in med tem poskusite popiti čim več mlačne vode.

Priporočljivo je piti tudi veliko čajev, pri čemer je pri nas najprimernejši kamilični čaj, a je pomembno, da ga ne popijete vsega naenkrat. Pijte počasi in ne prevročega (no, tudi mrzel ni priporočljiv). Pijte dva ali tri požirke na minuto. Ritem pitja naj bo čim bolj enakomeren, ker bo to pomirilo tudi želodec. Ista zmernost, počasnost in enakomernost naj velja tudi pri pitju vode.

Po bruhanju ne smete jesti mastnih in začinjenih jedi, mesa ali mesnih izdelkov, tudi sveže sadje in zelenjava niso priporočljivi. Prav tako ne smete piti sveže stisnjene sokove, industrijske sokove, alkoholnih pijač, zelo nevarne pa so tudi razne šumeče vitaminske tablete.

Zapomnite pa si še nekaj: vsako bruhanje (naravno ali prisilno) telo močno oslabi. Poleg slabih in škodljivih snovi gredo iz telesa tudi dobre snovi, ki jih telo potrebuje. V bruhanju je (poleg škodljivih snovi, ki so privedle do bruhanja) tudi veliko mineralov in vitaminov, ki jih je telo ustvarilo za predelavo in to morate nadomestiti. še posebej v primeru bolezni telo potrebuje orožje s katerim se bori proti vsiljivcem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani