Interaktivni dodatki:






Datum: 1. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

5 nasvetov, kako telo pripraviti na hladno vreme

Človeško telo je zapleten ustroj. Potrebuje čas, da se privadi na poletno vročino, in čas, da se privadi na mraz. Ker prehodov med letnimi časi praktično ni več, je to zelo obremenilno za telo.

Še nekaj dni nazaj smo imeli temperature nad 30 stopinjami Celzija, pred tem pa je bilo nekaj hudih vročinskih valov. Človeško telo se sicer na spremembe prilagodi, vendar dolgotrajna vročina zelo obremenilno vpliva na počutje in tudi zdravje. Seveda pa vse, kar velja za vroče dneve, velja tudi za mrzle in temperaturne razlike, ki jih imamo sedaj, so že takšne, da moramo biti pozorni nanje.

Se spomnite, da strokovnjaki svetujejo, da temperaturna razlika med zunanjim in klimatiziranim prostorom naj ne bi bila več kot 10 stopinj Celzija? No, takšna nihanja imamo te dni vsak dan. Res je, da se to zgodi postopoma, a na se samo dozdeva, da telo sledi hladnim nočem in vročim popoldnevom. V resnici vreme, kot je sedaj, najbolj bega naš imunski sistem, ker ne ve proti katerim bakterijam se naj bori.

Zato vam tokrat ponujamo nekaj preprostih receptov s katerimi boste telo pripravili na prihajajoče mrzle in turobne dneve, ko bomo morali na vročino za nekaj časa pozabiti.

1. Pljuča in bronhije ščitijo fige


Razlike med toplim in vročim zrakom seveda zelo obremenjujejo pljuča in bronhije. Fige so pri tem zelo priporočljive, ker vsebujejo snovi, ki v pljučih povzročijo učinek segrevanja, pa so zato te razlike občutno manjše. Nutricisti v jesenskem času priporočajo sladico, ki vključuje smetano in fige, lahko pa pojeste tudi nekaj žlic figove marmelade s čimer si boste prav tako okrepili imunski sistem. Poleg fig imajo podoben učinek še grenivke in brusnice. Vso to sadje pa ni priporočljivo samo za premagovanje temperaturnih razlik, pač pa je bogato z drugimi minerali in vitamini, kar pozitivno vpliva na celotno počutje. In še okusno je.

2. Čokolada in ožilje


Kadar govorimo o temni čokoladi, ne moremo mimo pozitivnih lastnosti, ki jih ima. V tem vremenu je najpomembnejši vpliv čokolade na ožilje. povečuje elastičnost in pretočnost, kar je v hladno-toplih dneh, ko se naše ožilje večkrat na dan krči in širi, zelo pomembno. Idealno je, če si privoščite toplo kopel in med kaluženjem v prijetni vodi pojeste nekaj kock temne čokolade. In ne pozabite: čokolada je dobra tudi za hladne dneve, ker greje telo, hkrati pa preprečuje procese staranja.

3. Janežev čaj


Skandinavci v jesenskem času pijejo velijo janeževega čaja. Ali pa črn čaj iz rožmarina, cimeta, posušenega ingverja in nekaj janeževih zvezd. Tak čaj vas bo ubranil predvsem pred prehladi in drugimi virusnimi boleznimi, ki komaj čakaj, da spet izbruhnejo.

4. Solate in imunski sistem


Da bi svoje telo obdržali fit, morate jesti hrano, ki je bogata z antioksidanti in vitamini C. Jejte veliko zelene solade, redkev, tudi paradižnik in veliko korenčka. Vse te sestavine vam bodo dale veliko vitaminov in elementov, ki stabilizirajo telesno temperaturo.

5. Paradižnikov sok krepi telo


Karoteni, ki spodbujajo nastanek vitamina A, pomagajo telesu, da se upre bolezni. Kozarec izdatno začinjenega svežega paradižnikovega soka bo telo ogrel, aktiviral metabolizem in uredil presnovo. Ta napitek vam priporočamo vsakič, ko boste začutili občutek mrazu.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani