Interaktivni dodatki:






Datum: 23. AVG 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo?

Le redke vrste zelenjave s kuhanjem pridobijo hranljive vrednosti, a le ena jih tako poveča, da jo je škoda jesti surove.

Čeprav se sliši neverjetno, a termično obdelano korenje ima nekajkrat več hranljivih snovi. Za primerjavo. Surov korenček ima približno 3 % beta karotena, kuhan pa 40 % (100 gramov kuhanega korenja vsebuje 407 % dnevnih potreb beta karotena). Prav tako se med kuhanjem sproščajo velike količine vitaminov E, B1, B2, B3 in B6, 4-krat več je tudi folne kisline, sprosti se fosfor, kalij, mangan in molibden. Nekajkrat več pa je tudi antioksidantov, zato je kuhano korenje tudi zdravilo proti raku.

Redno uživanje beta karotena zmanjšuje tveganje za nastanek glavkoma in sive mrene, pomaga pri ohranjanju in izboljšanju vida, zmanjšuje kratkovidnost ... Še posebej je zaželen pri otrocih.

Beta karoten zelo učinkovito preprečuje raka, še posebej raka na pljučih, želodcu, požiralniku, tankem črevesju in materničinem vratu. Prav tako za 40 odstotkov zmanjša možnosti za možgansko kap, spodbuja prebavo in delovanje jeter, ohranja srce in ožilje, krepi imunski sistem, pomaga pri driski, izboljša videz kože, čisti telo ...

Kako pripraviti kuhan korenček?

Korenček očistite, olupite in narežite na trakove. Dajte ga v posodo z vodo in kuhajte približno 20 minut. Lahko ga jeste kuhanega, lahko ga pa še malo popražite na koščku masla in rahlo posolite.

Tako jed bodo še otroci imeli radi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani