Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva
 | 
NASVET DNEVA: Najboljši način, da uživamo žita, je, da jemo njihove kalčke.



Interaktivni dodatki:






Datum: 23. AVG 15 - RECEPTI

Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva

Začelo se je v Hong Kongu, velika sladoledno-vafljevska euforija pa letos prihaja iz Kalifornije v ZDA. Sedaj se kulinarična moda bliskovito širi po celem svetu ...

Za Kalifornijce sladoled ne bo nikdar več tak, kot je bil. Kot lahko vidite iz slik, je ključna sprememba v stožčastem vaflju, pa tudi v dekoraciji. Tak sladoled namreč ni samo sladica, pač pa tudi precej nasiten obrok.

In kaloričen!

Se nam pa po spletu obeta nova vojna. Ali so bili Američani res bili prvi, ki so sladkim vafljem dodali le raznobarvne mrvice, naredili pa so tudi slano različico? Morda pa so s sladolednimi obroki prvi začeli Azijci, ki so bolj konzervativni pri mešanju okusov? Ta dilema ni tako nedolžna, ker Američani že razmišljajo o patentni zaščiti.

Na plažah Kalifornije trenutno ponujajo vaflje z zelenim čajem, žitaricami, medom, vrtnicami, oreščki ...

Sicer pa so sladki vaflji tudi pri nas poznani že več stoletij. Prvi objavljen recept je iz 13. stoletja, obstaja pa cel kup različic. Vaflji so priljubljeni tudi zato, ker jih je mogoče kombinirati s sadjem, smetano, cimetom, likerji, pa tudi s siri, bučkami, paradižnikom in drugo zelenjavo, ki jo primešamo v testo. Slani vaflji so enako dobri, kot sladki.

Kako pripraviti korenčkove vaflje?

Sestavine:

  • 150 gramov korenčka
  • 2 jajci
  • 50 gramov ovsenih kosmičev
  • 50 gramov masla
  • 100 gramov moke
  • 2,5 dcl jogurta (lahko tudi manj mastne skute)
  • pecilni prašek
Priprava:

Iz beljakov naredimo trd sneg in ga rahlo posolimo. Maslo zmešamo z rumenjaki in sladkorjem, da dobimo rahlo penasto zmes. Primešamo moko, kosmiče, jogurt in fino nariban korenček. K temu povsem na koncu počasi primešamo še beljak, testo pa pustimo počivati 10 minut.

Za pečenje vafljev je dobro uporabiti namenski pekač. Vaflje pečemo približno 3 minute.

Ko jih boste poskusili v kombinaciji s sladoledom, boste razumeli, zakaj so Kalifornijci to poletje vzljubili to sladico.



Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva


Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva


Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva


Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva


Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva


Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva


Vaflji so pri nas stoletja, svet pa jih na novo odkriva


Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.








Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani