Interaktivni dodatki:






Datum: 9. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Odpovejte se soli, ne pa slanemu okusu

Preveč soli škodi zdravju, predvsem srcu in ožilju, zato jo je, podobno, kot sladkor, priporočljivo omejiti. Veste kako?

Živimo v času, ko povprečen Evropejec na dan poje 12 gramov soli in več, čeprav je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zgornja dopustna vrednost 5 gramov. Naj se še tako trudimo in jemo neslane jedi, pa se predoziranosti težko ognemo. Občutno preveč soli najdemo v kruhu, kečapu, kislih kumarah, kislem zelju, sirih, šunki in drugih mesnih izdelkih, da o juhah iz vrečk, vloženi zelenjavi in celo sladicah. Prav zato je dobro poznati alternative.

Pred dobrim letom so iz podjetja Nestle sporočili, da bodo namenili 15 milijonov evrov v iskanje zdrave alternative soli. Seveda so imeli v mislih zeliščno sol, večino glavnih sestavin pa imate doma.

Bazilika je odlična začimba k mesnim in zelenjavnim jedem. Ima ostro aromo močan okus, pazite le, da je ne kuhate ali pečete pri visokih temperaturah, ker bo izgubila veliko svojih hranljivih snovi. Bazilika lahko nadomesti vsaj polovico soli.

Med alternative soli spada tudi koriander, ki paše k stročnicam in ribam.

Blag okus pehtrana izboljša okus omakam, perutnini in predvsem jedem iz jajc. Jajčne omlete s pehtranom bodo okusnejše.

Timijan daje okus morja, zato paše k morskim jedem, kumaricam in celo sadju, najboljše ja so juhe, omake, mesne jedi in celo solate. S timijanom lahko skoraj v celoti nadomestite sol v jedi.

Sveži listi melise so odličen dodatek k solatam in piščancem. Uporabljajo se tudi za aromatiziranje kisa in rib.

Zelo dober nadomestek soli je tudi kvas. Če ga potresete po rižu, testeninah, ga dodate v omake, boste dobili bolj kremasto strukturo in bogatejši okus podoben okusu, ki ga daje sir. Še nasvet: poskusite kvas potresti po pokovki.

Če jedem dodate sveže nasekljan peteršilj, bo manjko soli manj opazen. To velja zlasti za juhe in solate.

Pražen česen je odličen dodatek h krompirju in testeninam, nadomesti pa lahko velik del soli.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani