Interaktivni dodatki:






Datum: 13. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Ne samo lupina, tudi koščice so odlične v boju proti raku

Zdravilne učinke granatnega jabolka znanost šele odkriva. Nutricistične analize so pokazale, da redno uživanje prinese bistveno izboljšanje zdravja. Ne pozabit, da so za zdravje koristni lupin, sok in koščice.

Pred časom smo objavili odmevni članek o koristnosti lupin granatnega jabolka (Ne zavrzite lupin granatnega jabolka). Tokrat ga nadgrajujemo še s koščicami.

Sok granatnega jabolka je odličen vir aktioksidantov, ki pomagajo telesne celice zavarovati pred prostimi radikali, ki povzročajo raka in povzročajo prezgodnje staranje. Zelo zanimiva zgodba pa se skriva v koščicah, kjer so raziskovalci našli izredno veliko polifenola, antioksidanta, ki je še posebej pomemben pri zdravljenju raka. Poleg tega je veliko vitamina C in kalija, koščice imajo malo energije (80) in so dober vir vlaknin. Prav tako preprečujejo nabiranje maščob na stenah arterij, za 30 odstotkov pa se zmanjša napredovanje arterioskleroze.

Kako pripraviti koščice granatnega jabolka?

Na voljo imate dve metodi. iz granatnega jabolka iztisnite sok, koščice dajte v zamrzovalnik, lupino pa posušite in iz nje napravite čaj. Po drugi metodi pa dajte koščice najprej sušit, nato pa jih fino zmeljite, granatno moko pa shranite v steklene stekleničke, kjer vzdrži tudi do leto dni.

Prednosti ene in druge metode sta različni. Zamrznjene koščice so dobrodošel dodatek s solatam, kot dekoracija, ali kot dodatek k pečenemu mesu. Koščice v prahu lahko dodamo k zelenjavno-sadnim napitkom. Izredno dobro pašejo k jogurtu ali skuti, mlečnemu rižu, lahko pa žličko zmletih koščic na tešče popijete skupaj z mlačno vodo.

Za konec pa še zanimivost: ali ste vedeli, da v koranu, islamskem svetem pismu, ne nastopa običajno jabolko, pač pa granatno jabolko. Domovina granatnega jabolka je namreč Iran.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani