Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?



Interaktivni dodatki:






Datum: 24. JUL 15 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?

Si lahko predstavljate sendviče in solate brez majoneze? Ali pa krompirček brez kečapa? Ali pa gobovo juho brez kisle smetane? Težko, vendar gre za vaše zdravje ...

Kaj vse se skriva v industrijsko pripravljeni majonezi, kečapu ali kisli smetani, ne bomo nikdar izvedeli. Čeprav so recepti poslovna skrivnost, pa bi bilo vseeno odgovorno do potrošnikov, da smo seznanjeni z vsemi sestavinami. Vendar pa, če bi vedeli (včasih je dovolj prebrati deklaracijo), bi se drugače odločili.

Majoneza
Problem večine majonez je, da je narejena iz sojinega olja, ki velja za eno najbolj škodljivih, ker vsebuje veliko trans maščob. Poleg tega gre pri sojinem olju za gensko spremenjeno sojo, zato pravih učinkov na zdravje ljudi sploh še ni. Kadar so rezultati raziskav tako različni, potem lahko z gotovostjo trdimo, da je nekomu v interesu, da ustvarja zmedo na tržišču.

Še na en stvar je treba biti pozoren pri majonezah: vsebuje namreč fruktozo iz koruznega sirupa, ki je zelo toksična in močno obremenjuje jetra.

Seveda je domača majoneza iz olivnega olja, svežih jajca, gorčice, limone in soli bistveno boljša zamenjava.

Kečap
V industrijskih kečapih je prav tako veliko fruktoze iz koruznega sirupa. Poleg tega večina kečapov vsebuje snovi za izboljšanje arome, a na žalost so to večinoma zelo nevarni ojačevalci, četudi se hvalijo, da so naravni. Najnevarnejši pa je kečap zaradi vsebnosti sladkorja. Samo ena žlica lahko vsebuje tudi do 4 grame sladkorja. Kečap velja za eno največjih sladkornih bomb na tržišču, še posebej, kar veliko ljudi z njim pretirava.

Veliko boljša alternativa je sveža paradižnikova omaka. Če je pravilno začinjena, je tudi okusnejša od industrijskega kečapa.

Kisla smetana
Kisla smetana je tudi priljubljen dodatek k jedem, žal pa veliko proizvajalcev vanju dodaja snovi, ki niso zdrave. Najnevarnejše so namreč nasičene in živalske maščobe ter sledovi nevarnega hormona rBGH, ki je v mnogih državah celo prepovedan, a kmetje kljub temu z njim hranijo krave. rBGH je goveji rastni hormon, za komercialno rabo pa so ga prvi razvili pri ameriški družbi Monsanto. Problematično je predvsem dejstvo, da je ta hormon dovoljeno uporabljati v Mehiki, Braziliji, Indiji in Rusiji, prepovedali pa so ga v Kanadi, Avstraliji, na Japonskem, v Izraelu, od leta 200 pa tudi v EU. Žal pa ta prepoved še ne pomeni varnosti.

Preden se odločite za nakup kisle smetane in izdelkov, ki bi lahko smetano vsebovali (sladoledi, zamrznjeni izdelki, slaščice, pecivo, torte), da ne vsebujejo hormona rBGH. Pravzaprav je hormon nevaren v zelo majhnih količinah, povečuje pa predvsem tveganje za rakom na dojkah.

Zanimivo je, da je hormon rBGH v Evropi prepovedan zato, ker pri kravah povzroča notranje krvavitve in neznanske bolečine. Gre za enega najbolj krutih industrijskih hormonov. Vse za povečanje mlečnih kvot s čim več maščobami.



Zakaj bi morali kečap, majonezo in kislo smetano črtati iz jedilnikov?


Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
rak
 
majoneza
 
kečap
 
kisla smetana
 







Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani