Interaktivni dodatki:






Datum: 15. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Se v sladoledih res skriva nevaren E 407?

Emulgator karagenan E 407 se uporablja pri sladoledih za zgoščevanje, v večjih količinah pa lahko povzroči raka na debelem črevesju.

Zdravniki so enotni, da je pri otrocih do 12 let lahko že minimalna količina emulgatorja E 407 lahko škodljiva. Tudi pri odraslih je tako, a od ene kepice sladoleda še ne boste zboleli. Sicer obstajata dve vrsti E 407, pri čemer je tisti naravni, pridobljen iz alg, bistveno manj nevaren. Sporen je umetno sestavljen emulgator, ki je že od vsega začetka na rdeči listi nevarnih emulgatorjev.

Testi kažejo, da so moški 3-krat bolj občutljivi in dovzetni za raka na črevesju. Pri moških je rak na črevesju po pogostosti takoj za rakom na prostati. Največji krivec za to pa je ravno emulgator E 407, ki ga v poletnih mesecih največ zaužijemo prav s sladoledom.

Kaj se dogaja v črevesju?

E 407 v črevesju deluje kot lepilo. Izsuši sluznico in povzroči, da se steni v črevesju zlepita. Čez čas, ko učinek E 407 popusti, se steni odlepita, a na tem mestu nastane drobna ranica, ki je idealno mesto za razvoj nevarnih bakterij. Če je teh ranic veliko, se sluznica ne more nikdar povsem regenerirati. prav zaradi tega je E 407 tako nevaren za otroke.

Na žalost pa E 407 ni samo del preparatov za pripravo sladoleda, pač pa ga najdemo tudi v nekaterih pudingih, picah (še posebej v tistih pripravljenih, ki jih ponujajo trgovci), v nekaterih sojinih izdelkih, celo v slaščicah Monte iz Zotta, kremšnitah, smetani v spreju, sirnih namazih s smetano, sirnemu namazu z zelišči Philadelphia, čokoladnemu mleku, celo v piščančjih prsih, šunki ...

Seznam izdelkov je izredno dolg in prav nenavadno je, da se kljub uradno ugotovljeni škodljivosti, še naprej množično uporablja. Ko boste naslednjič kupovali slaščice in druge priboljške za svoje otroke, vsekakor bodite pazljivi na E 407. Kasneje v življenju vam bodo hvaležni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani