Interaktivni dodatki:


(Widehdwall.com)



Datum: 5. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Hodite ponoči na stranišče? Je to bolezen?

Bolezen, ko ponoči hodite na stranišče, se imenuje nokturija in dokazano zmanjšuje kakovost spanja. Na to moramo biti pozorni zlasti pri otrocih.

Hodite ponoči na stranišče? Ali kdo od vaših bližnjih to počne? Če ste večer pred tem pili veliko tekočine, ali jedli hrano, ki ima odvajalni vpliv, potem vas ni treba skrbeti. Če pa niste jedli in pili nič posebnega, pa se za nočnimi obiski stranišča lahko skrivajo resne bolezni. V vsakem primeru pa gre za motnjo spanca, kar dviguje pritisk in povečuje tudi nevarnost za srčno kap.

Res je, da je pojav nokturije pri starejših pogostejši. Prav tako vas ni treba biti strah, če greste enkrat na stranišče. Bolj pozorni morate biti, če na noč vstajate 3- ali več-krat, to pa se ponavlja več dni zapored. V tem primeru je najbolje čimprej obiskati urologa, za tem pa se lahko skriva nevarnost infarkta, močna sladkorna, okvara ledvic in visok krvni pritisk.

Pogostost obiska stranišča je pogosto odvisna tudi od hrane. Najmočnejši diuretiki, hrana, ki pospešuje izločanje tekočine, so šparglji, ingver, limone, zelje, melone, malo manj tudi paradižnik, korenje, solata, brstični ohrovt, oves, regrat, česen, brusnični sok, peteršilj, zelena, zeleni čaj, koromač ... Ne pozabit, da je odstranitev odvečne tekočine iz telesa, dobro za vaše zdravje, le popiti morate dovolj vode, ker s tem čistite telo.

Še to: debelejši ljudje hodijo pogosteje na stranišče.

Slab spanec pa ima svoje negativne posledice. Kronično pomanjkanje spanca povzroči povečanje hormona grelin, ki povečuje apetit, slabi imunski sistem in povišuje krvni sladkor. Nezadostna količina spanja zmanjšuje občutljivost na inzulin, zaradi oslabljenega imunskega sistema pa nastajajo sprva majhna vnetja (pogosto tudi na dlesnih), če pa se tako stanje ponavlja, pa tudi drugod.

Veliko hormona grelin v telesu pa je nevarno še zaradi ene stvari. Če naslednji dan sedete za volan, se čez dan lahko pojavljajo tako imenovana mikro-spanja. Upoštevajte to, ko greste naslednjič na pot.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
nokturija
 
grelin
 
spanec
 
diuretiki
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani